08.06.2017. / 16:58h Muzika & Film - Lisabon

AMUS primljen u svjetsku konferenciju autorskih društava

AMUS primljen u svjetsku konferenciju autorskih društava
Svjetska konfederacija autorskih društava (CISAC) danas je na svojoj Godišnjoj skupštini koja se održava u Lisabonu jednoglasno donijela odluku o prijemu AMUS-a u redovno članstvo ove organizacije.

U obrazloženju ovakve odluke navedeno je kako je AMUS učinio krupne korake u svom razvoju i tako postao moderna svjetska kolektivna organizacija koja veoma uspješno na teritoriji Bosne i Hercegovine ostvaruje prava autora muzičkih djela. To dokazuju i brojni recipročni ugovori sa sestrinskim organizacijama širom svijeta, što je, posebno u prošloj i ovoj godini, ojačalo položaj AMUS-a na međunarodnom planu.
 
U proteklih godinu dana pred AMUS-om su bili brojni uvjeti i zadaci postavljeni od strane CISAC-a. AMUS je te zadatke uspješno ispunio, što je i rezultiralo današnjim prijemom u redovno članstvo, koji je od ogromnog značaja za AMUS kao i sve njegove članove.
 
 AMUS je 2013. godine primljen u CISAC, ali kao pridruženi član. Prije dvije godine AMUS-u je produžen takav status u CISAC-u, da bi konačno danas AMUS postao punopravan član velike porodice koja broji 239 autorskih društava.
 
Godišnjoj skupštini CISAC-a u Lisabonu prisustvuju predsjednik Skupštine AMUS-a Edin Dervišhalidović i generalna direktorice Stručne službe AMUS-a mr. Lejla Trnčić, koji su u ime 900 članova AMUS-a zahvalili CISAC-u na prijemu i ukazanom povjerenju.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!