07.06.2017. / 21:57h Komentari - M. Osmović

‘Berlin plus’ spašava BiH i Balkan

‘Berlin plus’ spašava BiH i Balkan
Uoči sastanka u Trstu u javnost su procurili detalji novog plana pod nazivom „Berlin plus“. Radi se o nekoj vrsti „Maršalovog plana“ kojom kancelarka Angela Merkel i njen tim hoće da se ekonomski maksimalno ojača Zapadni Balkan.

Idućeg ljeta okončat će se Berlinski proces što bi trebalo da znači konačno uvođenje reda, rada i discipline na Zapadnom Balkanu, a ovog ljeta održat će se novi, četvrti po redu, Summit zemalja Zapadnog Balkana.

Zakazan je za 12. srpanj i na njemu će sudjelovati šefovi vlada, ministri vanjskih poslova i ministri za ekonomski razvoj svih šest država – Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije. Kako saznajemo, BiH će predstavljati Denis Zvizdić, Igor Crnadak i Mirko Šarović.

Ekonomsko ujedinjenje
Njemačka kancelarka Angela Merkel početkom 2014. godine pokrenula je projekt pod imenom Berlinski proces s ciljem da se zemlje Zapadnog Balkana približe članstvu u Europskoj uniji. U srpnju te godine u Berlinu je održan prvi Summit zemalja Zapadnog Balkana, drugi je bio u Beču 2015., a treći u Parizu prošle godine. Za četvrti je izabran Trst „kao simbol kulturnih, političkih i ekonomskih dijaloga između Italije i jugoistočne Europe. Kao na prošlim i na ovom četvrtom summitu sudjelovat će najviši dužnosnici država koje promoviraju Berlinski proces – Njemačke, Francuske, Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Za 12. srpanj u Pomorskoj stanici Trsta zakazan je i Biznis forum država Zapadnog Balkana od kojih se očekuje da dođu s konkretnim privrednim projektima.

Što Summit u Trstu može donijeti? Središnja tema bit će ekonomsko ujedinjenje regije, ali će se posebna pažnja posvetiti i sigurnosti i vladavini prava, jačanju malih i srednjih poduzeća u svjetlu dolaska novog kapitala i suradnji u borbi protiv korupcije.

Sve te teme upakirane su u „spasilački paket“ za zemlje Zapadnog Balkana. Među njima, po svim zapadnoeuropskim procjenama, sada je puno nepovjerenja i sukoba na etničkoj osnovi, međusobnih podmetanja i igara ispod stola i sve to dovelo je do naelektrizirane atmosfere u kojoj jedna iskra može izazvati rat ogromnih razmjera. Jačanje ekonomije i ekonomsko ujedinjenje tržišta od oko 25 milijuna ljudi dovelo bi Zapadni Balkan u normalno stanje.

Njemački stav je da unapređenje regionalne suradnje u okviru Berlinskog procesa nije alternativa individualnim putovima zemalja Zapadnog Balkana k članstvu u EU. Jasan je i stav Italije, zemlje domaćina četvrtog Summita: „Ne zna se kako će Europska unija izgledati u idućih nekoliko godina, ali hoćemo da je natjeramo da ispuni obećanja dana zemljama Zapadnog Balkana“.

Uoči sastanka u Trstu, u prvi plan iskočila je Njemačka – jučer su u javnost procurili detalji njenog novog plana pod nazivom „Berlin plus“. Radi se o nekoj vrsti „Maršalovog plana“ kojom kancelarka Angela Merkel i njen tim hoće da se ekonomski maksimalno ojača Zapadni Balkan i da se zemljama koje mu pripadaju pruži neka vrsta kompenzacije za dugo čekanje na članstvo u EU. Zapadne diplomate na službi u Sarajevu jučer su nam kazali da se radi o njemačkom „pojasu za spašavanje“ koji službeni Berlin nudi Bosni i Hercegovini i Balkanu, a hoće li se za njega uhvatiti najmanje zavisi od Berlina i EU.

Novčani fond
Plan je već upućen u sjedište EU-a u Bruxellesu i očekuje se da bude odobren i da se uspostavi poseban financijski fond. Brojke se ne spominju, ali je izvjesno da će novca biti u ogromnoj količini za svih šest zemalja i njihove zajedničke projekte. Prema „Berlinu plus“ osigurat će ga Europska ekonomska zona (EEA) u kojoj su sve zemlje članice EU, zatim Island, Lihtenštajn i Norveška, i Europska asocijacija za slobodnu trgovinu u kojoj je, uz članice EU i Švicarska.

Ključna ideja na kojoj je izrađen plan „Berlin plus“ jeste da Zapadni Balkan u kratkom roku postane atraktivan ekonomski prostor. To je moguće ekonomskim „umrežavanjem“ šest država, pored ostalog  i izgradnjom modernih autoputova između Sarajeva i Beograda, odnosno Beograda i Tirane preko Prištine.

Njemačka očekuje da će u Trstu biti usvojeni projekti iz oblasti energetike, prijevoza, a prioritet svih njenih prioriteta je izgradnja cesta koje naziva „Autoputovima mira“

Plan „Berlin puls“ ne krije koje bi koristi Njemačka i uopće EU imala – dobili bi tržište rada na kojem bi bili osposobljeni i vrhunski obučeni radnici i regija bi bila tehnološki osposobljena. U planu se otvoreno kaže da Zapadni Balkan ima ogroman sigurnosni značaj za Njemačku.

– Na taj način bilo bi „preskočeno“ idućih nekoliko godina u kojima se EU neće širiti, a u kojima bi se zemlje Zapadnog Balkana svojim ekonomskim i svakim drugim razvojem približile članstvu u Europskoj uniji – smatraju države koje promoviraju Berlinski proces. Na taj način smanjile bi se i tenzije u regiji.

Naši diplomatski izvori kažu da svih šest država podržava Berlinski proces, konkretno ekonomsko ujedinjenje Zapadnog Balkana sa svim što to znači uz napomenu kako bi „problem za cijelu regiju mogli biti kaotični i dramatični politički odnosi unutar Bosne i Hercegovine čije smirivanje nije ni na vidiku“.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala

(Vijesti.ba / Dnevni list)

 


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!