Sarajevo -2 °C Srijeda 21.03.


07.06.2017. / 18:17h Intervjui - Valentin Inzko

Izborni zakon je bio vruća tema na sjednici PIC-a, ali izbori 2018. su neupitni

Izborni zakon je bio vruća tema na sjednici PIC-a, ali izbori 2018. su neupitni
To je bila vruća tema na sjednici. Svi su rekli da izbori treba da se održe i da ih niko ne smije uslovljavati. Bilo je jasno da će izbori biti ali biće jako teško sazvati Dom naroda ako nema izmjena i naravno da je međunarodna zajednica apelirala na domaće aktere da se učini nešto da bi se izbori mogli vršiti kako treba i da se ne ponovi situacija iz Mostara, kazao je u intervjuu za TV1 visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

TV1: Gospodine Inzko, da li je nakon sjednice PIC-a jasnije kakva je situacija u BiH iz perspektive međunarodne zajednice? Dobra, loša ili zabrinjavajuća?

INZKO: Ja mislim da je ovo bila najbolja sjednica PIC-a u posljednjih osam godina, što se tiče dubinske analize. Mnogi međunarodni politički direktori koji su došli iz dalekih gradova, Vašingtona, Berlina, Brisela itd, su zaista zabrinuti ovom situacijom a pogotovo što se tiče brzine reformi. Naravno, oni su razočarani političarima koji su obećavali šta će sve učiniti jer se to ne dešava. Istovremeno, drago mi je da je diskusija o budućnosti OHR-a i prisutnosti međunarodne zajednice bila iscrpna. Dobio sam podršku tako da možemo na tome u budućnosti raditi.

TV1: Izmjene Izbornog zakona su u fokusu pažnje. Čuli smo kako međunarodna zajednica gleda na te zahtjeve. Imamo uslovljavanja da bez tih izmjena neće biti izbora naredne godine.

INZKO: To je bila vruća tema na sjednici. Svi su rekli da izbori treba da se održe i da ih niko ne smije uslovljavati. Bilo je jasno da će izbori biti ali biće jako teško sazvati Dom naroda ako nema izmjena i naravno da je međunarodna zajednica apelirala na domaće aktere da se učini nešto da bi se izbori mogli vršiti kako treba i da se ne ponovi situacija iz Mostara.

TV1: PIC je jučer osudio koncert podrške haškim osuđenicima koji će sutra biti održan u Mostaru. Kakvu poruku šalju organizatori i oni koji podržavaju takvu manifestaciju?

INZKO: Meni je bilo drago da smo u komunikeu u vezi koncerta to prihvatili jednoglasno, i trajalo je samo nekoliko minuta. Što se tiče koncerta sutra, svi su osudili taj događaj, svi su osudili činjenicu da se glorifikuju ratni zločinci. Oni su dobili 111.godina kazne. Prije šest mjeseci smo osudili glorifikaciju ratnih zločinaca u RS-u, gdje su neki dobili nagrade, gdje je studentski dom imenovan po Karadžiću i svi su bili mišljenja da to nije u skladu sa evropskim vrijednostima.

TV1: Danas imamo izjavu dopredsjedavajuće Zastupničkog doma BiH Borjane Krišto, da u toj manifestaciji ne vidi ništa loše.

INZKO: To je njeno mišljenje. PIC je imao drugo mišljenje, od svih dvaneast zemalja, od Rusije, preko Amerike do Turkse i svih evropskih zemalja. Svi su taj koncert osudili i valjda ima tu neke pameti kod svih ovih delegata iz ovih država iz Evrope, Amerike i Azije. Interesantan je detalj da je Mađarska jučer isporučila jednog Njemaca koji je prebačen iz Budimpešte u Njemačku zato što je negirao da je postojao holokaust i ratni zločini. Tamo će ga naravno čekati adekvatna kazna.

v-incko-pic

TV1: U izvještaju UN-u konstatovali ste da je nešto slabiji intezitet priče o secesionizmu. Je li bilo govora na PIC-u o tome?

INZKO: Bilo je govora i o tome ali mi smo govorili o 9.januaru i praznovanju koje je od Ustavnog suda zabranjeno čak tri puta ali neki delegati su bili mišljenja da sankcije koje su podignute protiv predsjednika RS-a, da su djelovale i da je sada manje priče o podjeli BiH. S druge strane, možda je bilo govora o tome i u Moskvi, da to nije dobra priča. Podvukao sam da refrendum o otcjepljenju je ostao u partijskom programu SNSD-a.

TV1: Krize su u koalcijama na svim nivoima. Mogu li one usporit EU put BiH i je li predizborna kampanja prerano započela?

INZKO: I o tome smo pričali danas. Naime, jedan član kolegija je rekao da je veoma teško dobiti 22 glasa od 42 i da je onda teško govoriti o EU putu kada nemaš dosta ruku. Predizborna kampanja treba da traje 30.dana a ne 15 mjeseci i tu smo bili potpuno jasni.

TV1: Prije nekoliko dana preminuo je gospodin Alois Mock. Imali ste saradnju. Po čemu ćete ga pamtiti?

INZKO: Pamtit ću ga po njegovoj principijelnoj politici. On je bio izizetno pošten čovjek i zbog toga je postao počasni doktorant Univerziteta u Sarajevu. Puno je učinio za BiH, kada BiH još nije imala svoje misije i ambasade. Doktor Silajdžić je koristio austrijske prostorije u Vašingtonu. Treba reći da moderna BiH postoji 25.godina i 22.maja je jednoglasno prihvaćena kao punopravna članica UN-a, isti dan kada i Slovenija i Hrvatska. Austrija je tada bila predsjedavajuća u Savjetu bezbjednosti ali je austrijski ambasador imao instrukcije od gospodina Mocka da on pokrene prijedlog da se BiH primi u UN kao punopravna članica. Znači, imamo rtaj jubilej od 25. godina djelovanja gospodina Mocka u korist BiH.

(Vijesti.ba)