11°C
Mostar 14°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

07.06.2017 / 11:58 BiH - Džaferović, Krišto i Bosić

Nužno je usvojiti izmjene Izbornog zakona i ojačati pravnu državu

Nužno je usvojiti izmjene Izbornog zakona i ojačati pravnu državu
Arhiv / Vijesti.ba
Na današnjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira učestvovali su članovi oba doma PS BiH i iznijeli su svoje poglede na stanje u PS BiH kada su u pitanju akcize, izmjene Izbornog zakona i stanje reformi.

„Mislim da je BiH u protekle dvije godine napravila značajan napredak na planu reformi ali protekle dvije godine obilježene su i stalnim nasrtanjem na suverenitet BiH i kapacitet njenih institucija te zahtjevima za etničke podjele“, kazao je Šefik Džaferović presjedavajući PD PS BiH.

On je naglasio da BiH treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona kojima će se implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, što je moguće uraditi po modelu koji je ranije predložio evropski komesar gospodin File.

Dodao je da je neprihvatljivo uslovljanje održavanja općih izbora 2018.godine eventualnim izmjenama izbornog zakona.

Borjana Krišto zamjenica predsjedavajućeg PD PS BiH istakla je da nema potrebe da se u javnosti govori o nekakvoj vrsti blokade kada je riječ o izmjenama izbornog zakona.

„Niko od nas ne iznosi stav da se izbori neće održati, ali da se ne mogu implementirati, to je jedna činjenica sa aspekta izbornog zakona i stoga smo predložili izmjene na način da smo te prijedloge temeljili na sadašnje Ustavu BiH“ , kazala je Krišto.

Mladen Bosić zamjenik predsedavajućeg PD PS BiH istako je da je u BiH glavni problem ekonomija.

„Činjenica da smo u 2016.godini zabilježili najniži nivou stranih ulaganja jasno govori da postoje politički problemi koji onemogućavaju razvoj, kazao je Bosić.

Istakao je da problem predstavlja nepostojanje pravne države, nefunkcionisanje pravosudnog sistema te bi trebalo vidjeti da li postoji politička volja da se donesu odluke koje mogu promijeniti to stanje.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo