Sarajevo -2 °C Srijeda 21.03.


04.06.2017. / 19:31h Intervjui - Božo Skopljaković za Vijesti.ba

Prijedlog HNS-a je diskiminirajući za Hrvate, HS BiH se zalaže za Dejton 2 ili kako god to nazvali

Prijedlog HNS-a je diskiminirajući za Hrvate, HS BiH se zalaže za Dejton 2 ili kako god to nazvali
Posljednji prijedlozi koji su dolazili od Hrvatskog narodnog sabora glede promjena Izbornog zakona, pokazali su kolika je briga hrvatskih stranka okupljenih oko ove udruge građana za Hrvatima koji žive na područjima gdje su u manjini.

Govoriti da se zalažete za jednaka prava svih Hrvata a istovremeno prijedlozima Izbornog zakona umanjivati vrijednost nečijeg glasa, samo zato što živi na području gdje je manjina, u najmanju ruku može se okarakterizirati licemjernim, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković. 

VIJESTI.BA: U Vitezu je juče održan izborni Sabor na kojem je Hrvatski narodni savez prerastao u Hrvatsku stranku BiH. Izabrani ste za predsjednika ove političke partije. Šta će biti glavne okosnice njenog djelovanja?
 
SKOPLJAKOVIĆ:
Obzirom da je Hrvatska stranka BiH pravni sljedbenik HSS-NHI i HN Saveza BiH, stranka pod novim imenom djelovat će sukladno Programskim opredjeljenjima koja je do sada imao Hrvatski narodni savez BiH, a koja cijenimo da su europski orijentirana i da su aktualna, obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, te će biti i temelj djelovanja HS BiH u narednom periodu. Mi u HS BiH smatramo da su pitanja vezana za preustroj cijele države BiH, a ne samo jednog njenog dijela, te ekonomske reforme ključne za BiH i njeno približavanje EU.
 
VIJESTI.BA: Na Saboru ste istakli kako će za Hrvatsku stranku BiH biti stalna i prioritetna briga za interese svih Hrvata bez obzira u kojem dijelu BiH živjeli. Kako ocjenjujete dosadašnji odnos hrvatskih političkih predstavnika u BiH, u prvom redu HDZ-a BiH, kao vodeće hrvatske političke stranke? 
 
SKOPLJAKOVIĆ:
Posljednji prijedlozi koji su dolazili od HN Sabora, glede promjena Izbornog zakona, pokazali su kolika je briga hrvatskih stranka okupljenih oko ove udruge građana za Hrvatima koji žive na područjima gdje su u manjini. Vjerujemo da su birači nakon ovakvih prijedloga uvidjeli da su sve ove godine bili žrtve prevare jedne politike kojoj su trebali samo kada su izbori i da će na narednim izborima promisliti prije nego li svoj glas ponovno daju onima koji su ih varali. Govoriti da se zalažete za jednaka prava svih Hrvata a istovremeno prijedlozima Izbornog zakona umanjivati vrijednost nečijeg glasa, samo zato što živi na području gdje je manjina, u najmanju ruku može se okarakterizirati licemjernim. HS BiH zalaže se za osiguranje jednakih prava sva tri konstitutivna naroda ali i ostalih koji žive u BiH.
 
VIJESTI.BA: Kako gledate na ulogu i djelovanje Hrvatskog narodnog sabora? Hoće li Hrvatska stranka BiH biti dio HNS-a?
 
SKOPLJAKOVIĆ:
Hrvatska stranka BiH spremna je na razgovore sa svima koji su spremni uvažavati naše mišljenje i stavove. Spremni smo na razgovore sa svim strankama u BiH koje imaju slična programska opredjeljenja i razmišljanja oko budućeg ustroja i funkcioniranja države BiH. Također, spremni smo i na razgovore sa raznim udrugama građana jer smatramo da nam ove udruge mogu dati inpute glede boljeg ustroja i funkcioniranja vlasti kao i za donošenje novih zakona i propisa.
 
Hrvatski narodni sabor je udruga građana i dok je na čelu ovakve udruge stranačka osoba mi nemamo potrebe razgovarati sa takvim udrugama, ali kao što sam rekao spremni smo na stranačke razgovore i dogovore, ukoliko budemo pozvani. Smatramo da razgovori sa udrugama građana, gdje su političari predsjednici takvih udruga, imaju manju političku težinu od razgovora sa političkim strankama izravno.
 
VIJESTI.BA: Deklarativno, vodeće političke stranke u BiH zalažu se za princip da nijedan narod ne bira drugom narodu njegove političke predstavnike. Međutim, svjedoci smo da to nije slučaj u praksi. Iz HDZ-a poručuju da SDA ne mari za zahtjevom za izbor legitimnih predstavnika Hrvata. Kako Vi vidite djelovanje, odnos i politiku vodeće bošnjačke političke partije spram ovog pitanja?
 
SKOPLJAKOVIĆ:
U cijelosti se slažemo da moramo iznaći rješenja kako bismo spriječili da jedni drugima biramo članove Predsjedništva ali i druge legitimne predstavnike u vlasti. Glede izbora članova Predsjedništva mi smo već dali svoj prijedlog koji smatramo dobrim rješenjem za ovaj problem, a to je da se članove Predsjedništva bira u Parlamentu BiH iz reda izabranih zastupnika. Na ovaj način spriječili bi da jadni drugima biramo članove predsjedništva.
 
Za SDA ovo nije prvi put da se koriste metodama majorizacije i dominacije nad Hrvatima kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH, kada im to zatreba, ali nažalost trenutni ustroj države ovo omogućava i dok je to tako teško će se naći pravično rješenje.

Kada je podjela fotelja u institucijama države i udjela u javnim poduzećima u pitanju, tada se HDZ i SDA jako dobro slažu i jedni drugima ne ulaze u „reket“. HDZ i SDA slažu se i oko ustroja Travnika, koji ide na ruku SDA, dok HDZ izbjegava da veže rješavanje probleme u Travniku na način kako se zalaže za rješavanje problema u Mostaru.
 
VIJESTI.BA: Aktuelno pitanja su izmjene Izbornog zakona BiH. Kako komentarišete HNS-ov prijedlog? 
 
SKOPLJAKOVIĆ:
U više navrata komentirali smo prijedloge Izbornog zakona BiH te smo ih ocijenili kao diskriminirajuće za veliki broj Hrvata koji žive na prostoru RS kao i u FBiH u općinama i gradovima gdje su Hrvati manjina.
 
Želimo reći i ovo, BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu 1.6.2015. godine. Potpisivanjem ovog sporazuma BiH je preuzela obvezu postupnog usklađivanja zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU. Postavlja se pitanje koliko je u Parlamentu BiH doneseno zakona od 1.6.2015. godine, pa sve do danas i koliki je to broj zakona, koji su sukladno navedenom sporazumu, usklađeni sa pravnom stečevinom EU.
 
Kakav god Izborni zakon donesemo i ako ne bude usklađen sa EU, takav zakon će biti predmet daljnjih tužbi prema Europskom sudu za ljudska prava, kao što smo imali i do sada.
 
Kao što je poznato odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima i  temeljnim slobodama imaju supremaciju na našim ustavima i zakonima, što je potvrđeno presudom Europskog suda u nekoliko presuda, a jedna od njih je i presuda "Sejdić -  Finci".
 
VIJESTI.BA: Upućene su brojne kritike na račun ovog predloženog zakonskog rješenja. Najupečatljivije su one o formiranju trećeg entiteta u BiH. Prema Vašem mišljenju, je li treći entitet rješenje za tzv hrvatsko pitanje, odnosno da li bi njegovo formiranje omogućilo istinsku ravnopravnost Hrvata u BiH? Kako to postići? S druge strane, analitičari upozoravaju na bujanja fašizma kako u regiji, tako i u BiH. Svjedoci smo činjenice da studentski domovi nose nazive po osuđenim za ratni zločin, da se škole naizvaju po imenima zagovornika fašističke ideologije, a posljednji primjer je organizovanje skupa podrške prvostepeno presuđenim političkim i vojnim vođama Herceg-Bosne u Mostaru, pod pokroviteljstvom HNS-a. Kako tumačite ove pojave i činjenicu da imaju političku podršku? Možemo li sa ovakvim vrijednostima biti dio EU? 
 
SKOPLJAKOVIĆ:
Ako ovakva pitanja postavimo svim drugim političkim opcijama, svi će na ova pitanja odgovoriti na svoj način a prvenstveno sa namjerom da se svide biračima i da dobiju neke jeftine političke poene. Odgovori jednih zasigurno ne bi ponudili pravično rješenje i ne bi zadovoljili one druge, ali bi bili pogodni za daljnje sukobe i svađe koje nekoga u ovoj zemlji zabavlja i daje im prostora za daljnje manipulacije. HS BiH je politička opcija koja ne gradi svoj imidž na jeftinim poenima, naprotiv, želimo biti konstruktivni i dati puni doprinos da ova zemlja uspije.

Svi ćemo se složiti da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat na ovim prostorima, jer je to činjenica, ali na žalost Dejtonski ustav nije polučio željene rezultate, što je već svima jasno nakon toliko godina agonije, i to je činjenica, također. Dakle, Dejtonski mirovni sporazum u cijelosti je postigao očekivanje, ali Dejtonski ustav pokazao se kao loš temelj za izgradnju moderne europski orijentirane države, a na lošim temeljima nemoguće je graditi modernu i stabilnu državu.
 
Narodi u BiH mogu zajedno živjeti i izgrađivati zemlju samo ako imaju zajednički interes i garanciju da će moći ostvariti svoja prava jednako kao i drugi, a to se može postići donošenjem novog svima prihvatljivog Ustava u kojem će biti definirana i zagarantirana jednaka prava svima koji BiH osjećaju kao svoju domovinu.
 
Potrebno je prije svega u BiH pronaći snage koje shvaćaju da je Dejtonski ustav iscrpio svoje mogućnosti i da je najveća prepreka razvoju i približavanju BiH u EU. Te nove snage, treba da pokažu da istinski žele promjene, ne zbog sebe samih i političkih poene nego zbog općeg interesa svih nas.

HS BiH zalaže se za BiH bez, a ne sa entitetima, te smatramo da je prije svega potrebno raditi na teritorijalnom i institucionalnom preustroju cijele BiH, a ne samo jednog njenog dijela.

Kada postignemo suglasje unutar BiH da su promjene oko teritorijalnog preustroja nužne i da su rješenje mnogih problema u BiH, zajedno sa međunarodnom zajednicom trebamo raditi na pronalaženju novog svima prihvatljivog rješenja, vezano za ustroj cijele države BiH, na federalnom, regionalnom, kantonalnom ili nekom drugom principu. 

Ako uspijemo napraviti ovo o čemu sam govorio mnoga sporna pitanja koja imamo danas neće više biti na dnevnom redu za rješavanje a mnoga druga koja će se pojaviti bit će daleko lakša za riješiti. Ove probleme već odavno uvidjela je i međunarodna zajednica te kao i oni i mi u HS BiH zalažemo se za Dejton 2 ili kako god to drugačije željeli nazvati.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još