Sarajevo 1 °C Ponedjeljak 19.03.


02.06.2017. / 21:33h Intervjui - Aleksandra Pandurević za TV1

RS-om vladaju krivični dosijei lidera koji se politički ucjenjuju

RS-om vladaju krivični dosijei lidera koji se politički ucjenjuju
Potpredsjednica SDS-a i šefica Kluba poslanika ove stranke u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević istakla je u Dnevniku TV1 da je Vlada RS legalna, ali nije legitimna. Nije legitimna zato što je prekrojena volja birača, zato što je formirana kupovinom poslanika. Ona apsolutno nema legitimitet.

Da je ovo iole pravna država, Željka Cvijanović bi već bila u zatvoru nakon snimka "dva papka", jer je riječ o čistoj izbornoj korupciji. U demokratskim društvima, u razvijenim zapadnim društvima za tako nešto se dobije po 10 ili 15 godina zatvora, upozorila je, između ostalog, Pandurević. 

TV1: Zašto ne radi državni Parlament?

PANDUREVIĆ: Državni Parlament radi, samo je činjenica da postoji mnogo problema i činjenica je da možda ne radimo onim tempom kojim bi trebalo. Nažalost, ne dolazi mnogo zakona iz Savjeta ministara BiH. Ja ne želim da krivim nikoga iz Savjeta ministara BiH. Prije svega, Parlamenta BiH nema nadležnosti koje imaju entitetski parlamenti i uvijek se tu mnogo manje zakona usvajalo nego u entitetskim parlamentima. 

TV1: Samo dva zakona u ovoj godini.

PANDUREVIĆ: Ne znam da ih je mnogo više i došlo. Dešava se da su neki ministri jako neodgovorni, pa nam pošalju zakon koji je jednom ili dva puta već pao. 

TV1: Iako su to vaši ministri. 

PANDUREVIĆ: U ovom slučaju nije ministar iz Saveza za promjene.

TV1: Ne mislim na to. Mislim na koaliciju na državnom nivou.

PANDUREVIĆ: Ali to rade. Ne vidim smisao - ako jednom padne neki zakon, zašto ponovo šalješ isti zakon. Pa niko od nas neće promijeniti mišljenje. U Savjetu ministara, kada se rade zakoni, jako su sliožene procedure. Dok pribavite mišljenja raznih agencija kada ministarstvo napravi nacrt zakona, pa se ta mišljenja ugrade, pa onda dođe na Savjet ministara kao prijedlog... Po pola godine traju izrade zakonskih rješenja, što je nedopustivo i sporo. Mislim da će tu Savjet ministara morati nešto mijenjati. 

Recimo, nešto što se tiče medija, zakon o transparentnosti vlasništva nad medijima, koji od nas traži Evropska komisija i nalazi se u izvještaju o napretku. On stoji napisan u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija, ali zbog tih raznih mišljenja na koja oni nekada čekaju do tri mjeseca, nama u Parlament još ne dolazi.

TV1: Da li je to opravdanje poslanicima za slab učinak?

PANDUREVIĆ: Izvršna vlast je ta koja šalje zakone.  

TV1: Čemu onda zasijedanja ako se zna da nema zakona, te da oni neće doći?

PANDUREVIĆ: Postoje tu druge stvari koje se rade, razni izvještaji. Juče je recimo bio Izvještaj rada Upravnog odbora BHRT-a, finansijsko stanje. Nije samo usvajanje zakona dnevni red Parlamenta. Postoje i neke druge tačke koje je neophodno uraditi.

pandurevic-2

TV1: Je li to znači da Savjet ministara BiH ne funkcioniše? 

PANDUREVIĆ: Ne bih rekla. Mislim da treba da rade brže. Opet, nije njihova uvijek krivica. Recimo, za bilo koji zakon koji rade, oni moraju pribaviti mišljenje DIrekcije za evropske integracije, moraju pribaviti mišljenje svih ministarstava. Ne pišu ministri mišljenja, nego pišu neki činovnici, službenici. Mi imamo, što je činjenica, jako sporu i tromu administraciju, koja nema odgovornost. Mislim da ministri treba da malo natjeraju ljude koji sjede u ministarstvima i rade, umjesto što nose kozmetiku i prodaju po Savjetu ministara BiH, Parlamentu BiH itd, da sjede i rade ono za šta su plaćeni. 

TV1: Ovakvo stanje može potrajati narednih godinu dana, do izbora. 

PANDUREVIĆ: Takvo stanje traje od 1996, 1997. godine. To je sve kontinuitet. 

TV1: Je li zakon o akcizama završena priča? 

PANDUREVIĆ: Mislim da jeste. 

TV1: Ko je kriv zašto nije usvojen?

PANDUREVIĆ: Ne znam zašto bi neko bio kriv. Ako nešto što većina u Parlamentu BiH smatra da nije dobro, ne znam zašto bi neko bio kriv. Ne možemo stvari gledati jednostrano. Trebaju nam akcize da bismo gradili puteve - to nije tačno. Te akcize trebaju da bi se vraćale rate postojećih kredita za gradnju autoputeva. 

Druga stvar postoje razni modeli izgradnje autoputeva. U Hrvatskoj je, recimo, aerodrom napravljen bez marke zaduženja. Postoji nešto što se zove javno-privatno partnerstvo. Mi pojma nemamo koliko je to isplativo.

TV1: Znači li to da predstavnici zakonodavne vlasti, koji tvrde da će taj zakon ići isključivo za izgradnju autoputeva, ne govore istinu? 

PANDUREVIĆ: Ta sredstva prvenstveno idu za otplatu postojećih kredita autoputeva FBiH i RS. Ona jesu namjenska, ali ona nemaju veze, kako se lažno predstavlja, ni sa reformskom agendom, ni sa reformskim putem, nego isključivo imaju veze sa tranšom MMF-a. Jedini razlog zašto je entitetskim vladama stalo da se taj zakon usvoji, jeste da bi oni dobili tranšu MMF-a. Pri tom, teret te tranše prebacuju na građane. Mi smatramo da treba naći neki druge model, da teret krize ne snose građani, koji su ionako siromašniji nego ikada. 

TV1: Znači, nema argumenata u priči da SDS na ovaj način želi da oslabi Vladu Milorada Dodika?

PANDUREVIĆ: Vlada Milorada Dodika oslabila je sama sebe. Vlada Milorada Dodika ima problema sa sobom, nema problema sa SDS-om. Od 2008. do danas ukupni dug RS povećan je za 100 posto, sa tri milijardne na šest milijardi. Ne možete svu ekonomsku politiku svesti na nova kreditna zaduženja, morate praviti novu vrijednost. Jedino što je Vlada RS radila jeste to da se zaduživala. U strukturu BDP-a 2008. godine, ukupan dug je zauzimao 36,5 posto, a danas je to 60 posto. To su stravični parametri Vlade.

TV1: Je li to znači da je predsjednik Vaše stranke u pravu kada tvrdi da će Milorad Dodik i Željka Cvijanović završiti u zatvoru?

PANDUREVIĆ: Da je ovo iole pravna država, Cvijanović bi već bila u zatvoru nakon snimka "dva papka", jer je riječ o čistoj izbornoj korupciji. U demokratskim društvima, u razvijenim zapadnim društvima za tako nešto se dobije po 10 ili 15 godina zatvora. 

TV1: Zašto nikada nije odgovarala zbog toga?

PANDUREVIĆ: Zato što Milorad Dodik kontroliše entitetsko pravosuđe. Dragan Čavić je platio ekspertizu tog snimka u Londonu. Ekspertiza tog snimka u Londonu rekla je da je taj snimak autentičan i da nije montiran. Cvijanović je, kada je davala izjavu u Specijalnom tužilaštvu, tvrdila da je snimak montiran, pa se onda sve pretvorilo u istragu ko je nezakonito prisluškivao Cvijanovićevu. Da ima imalo obraza i morala, ona sebi ne bi dozvolila i nakon toga bi rekla da neće biti premijer. 

pandurevic-4

TV1: Ko vlada RS-om?

PANDUREVIĆ: RS-om vlada kriminal i korupcija, vladaju krivični dosijei lidera na vlasti koji se međusobno ucjenjuju. Mislim da sada imamo jedan konglomerat unutar vladajuće koalicije gdje niko nikog ne voli, nemaju nikakav zajednički politički cilj, nemaju zajednički politički program kako će nešto uraditi, ali zato vrlo vješto jedan drugog ucjenjuju i drže dosijeima šta je ko ukrao i to se čuva u fiokama. Kada neko podigne glavu, oni mu to povuku i kažu. "Imamo mi to".

TV1: Upućeni tvrde da je Marko Pavić, lider DNS-a, trenutno najjača politička ličnost koja održava političku moć Milorada Dodika?

PANDUREVIĆ: Marko Pavić jeste u poziciji da je sudbina Milorada Dodika u njegovim rukama. Mogu reći da je i politička i ekonomska budućnost RS u rukama Marka Pavića. Nažalost, on očito iz nekih razloga nema hrabrosti da povuče pravi liderski potez i učini nešto dobro za RS. Umjesto toga, izabrao je da bude čuvar Milorada Dodika.

TV1: Odnosno moći?

PANDUREVIĆ: Čuvar moći Milorada Dodika. Ono što mi je posebno zanimljivo, danas sam čula Petra Đokića koji se zahvalio Koaliciji "Domovina", jer je sačuvala Vladu RS.

TV1: Na koji način?

PANDUREVIĆ: Tako što nisu bili juče na posebnoj sjednici NSRS, nisu glasali. Jasno je da tu postoje zakulisne političke igrice, da postoji neka igra na relaciji SNSD - Domovina, odnosno Bakir Izetbegović čuva Milorada Dodika. 

TV1: Postoji li politička igra između Petra Đokića i Marka Pavića, je li to politički marketing ili?

PANDUREVIĆ: Ne mislim da je to politički marketing. Koliko ja znam, postoje ogromni sukobi između te dvije političke partije. Prošle jeseni, ministri iz DNS-a nisu mjesec dana učestvovali u radu Vlade RS. Između njih postoje ogromni animoziteti. To je činjenica.

TV1: Zar Vlada RS nije trebalo da padne onog trenutka kada nije prošle prodaja rudnika "Ljubija"?

PANDUREVIĆ: U demokratskim društvima se to tako dešava. Vlada RS je legalna, ali nije legitimna. Nije legitimna zato što je prekrojena volja birača, zato što je formirana kupovinom poslanika. Ona apsolutno nema legitimitet. Možda je najveća greška Saveza za promjene bila što je dozvolio uopšte da se tako nešto desi i što tada nismo izašli pred NSRS i spriječili formiranje te Vlade, što tada nismo zaštitili volju građana RS, ono što su oni rekli na izborima. Volja je u potpunosti obezvrijeđena. Sve je postalo apsolutno besmisleno. Kada imate dovoljno novca, kupite poslanike, zaposlite nekoga nekome, imate Nenada Stevandića kome zaposlite 40 ljudi u Pošte Srpske, njega kupite... Čemu onda smisao izbora?

TV1: Ko vlada SDS-om?

PANDUREVIĆ: SDS-om ne vlada niko. Vladaju organi SDS-a. To je, prije svega, Skupština, kao najveći organ SDS-a, te predsjednik i Predsjedništvo stranke koji profilišu politiku stranke.

TV1: Nakon održane Skupštine, je li ušao mir u SDS?

PANDUREVIĆ: Bio je i ranije mir. Priče da se nešto dešava u SDS-u jako se dugo spinuju, spinuju se još od dolaska predsjednika Bosića. Spinuju se iz režimskih medija i od strane režima, koji takvim spinovanjem želi da javnosti, čak i onima koji su nezadovoljni vlašću, kažu: "Da, mi smo lošiji, nije vlast dobra, ali od njih nema ništa". Nažalost, ponekad uspijevaju u tom svom spinu.

TV1: Želite reći da nema frakcija unutar SDS-a?

PANDUREVIĆ: Nema frakcija unutar SDS. Ima nešto što je sasvim normalno - da je neko privatno bliži, dijeli uvjerenja, kao i u privatnom životu, nekome ste više ili manje naklonjeni. No, mi smo zaista istinski tim i često smo smijali, recimo, prije neki dan čitali smo tekstove o frakcijama, pa smo se naš bivši predsjednik i ja smijali i rekli: "Nas nema nigdje". 

TV1: Je li Ognjen Tadić ispao iz tog tima? 

PANDUREVIĆ: Ognjen Tadić svojom voljom nije učestvovao u izbornom procesu. On je moj prijatelj. On je u SDS-u i provodi politiku SDS-a. Razgovarala sam prije neki dan sa njim, a on je to i javno rekao. On ima jedan osjećaj, koji imamo svi mi, imam ga i ja i razumijem ga - u jednom momentu politika vam se zgadi jer je gajio velika očekivanja da ćemo u proteklom periodu od tri godine i u ovoj godinu uraditi mnogo, a onda vidite da vas, ne vašom krivicom, neki drugi faktori povuku da se svi zajedno vučemo u blato. Ognjen je generalno razočaran u politiku. 

TV1: A ne u neostvarene ambicije unutar SDS?

PANDUREVIĆ: Da ih je imao, kandidovao bi se u izbornom procesu.

pandurevic-3

TV1: Jesu li Dragana Mektića tajkuni pobjedili?

PANDUREVIĆ: Mektić je dobar ministar. Nekada je pretemperamentan. Miladin Stanić, koga Mektić pominje, nije od jučer u SDS. Nego douvijek. Jedan je od najboljih zastupnika opozicije u NSRS. S takvim odnosom spram vlasti, da je počinio bilo kakvu nezakonitost, Milorad Dodik bi se davno potrudio da mui stavi lisice na ruke.

TV1: Ipak je zanimljivo da se Mektić ne pojavi na Skupštini SDS.

PANDUREVIĆ: Mektić nije ni član Skuptine SDS.

TV1: Želite reći da Mektić nema nikakve veze s SDS?

PANDUREVIĆ: On je član OO Prnjavor. Predsjednik stranke mu je rekao da će ga kooptirati u Glavni odbor. Isto kao i Mladenu Bosiću, koji je to tražio i rekao da neće učestvovati u izbornom procesu. Međutim, Mektić je tražio da ne bude kooptiran, već da ide u izbore. Trebamo poštovati organizaciju stranke i raditi ono što je najbolje za stranku, a ambicije ostaviti sa strane.

TV1: Žestok je verbalni sukob Milorada Dodika s jedne i Borenovića i Govedarice s druge strane. Postaje sve žešći. Kako će se okončati?

PANDUREVIĆ: Nadam se padom Vlade RS i našom pobjedom na izborima. Ne odustajemo.

TV1: Mogu li biti zaista još žešći?

PANDUREVIĆ: Apsolutno. Možemo i moramo. To od nas traži situacija u RS. Stepen siromaštva je veći nego ikada. Čak su uspjeli dovesti u pitanje poslovanje Elektroprivrede RS. Zamislite kada jednog takvog giganta uspijete srozati. Mi se moramo boriti. Moramo postaviti ekonomiju na zdrave noge. Sljedeća faza je ulaganje interpelacije, jer su izbjegli raspravu o Vladi RS i pokazali da nisu demokrate, ali interpelaciju ne mogu spriječiti, pa da Vlada odgovori na sva pitanja navedena u obrazloženju za smjenu.
Naše je da ovakvu vlast demaskiramo i rušimo. Ona je nelegitimna, nenarodna i ne vidim šta su dobro uradili.

TV1: Da su zastupnici Koalicije Domovina bili na sjednici NSRS, da li bi pala Vlada?

PANDUREVIĆ: Nije bilo dovoljno ni s njima. To su situacije kada ne možete biti neutralni. Ja Domovinu zamjeram i suzdržanost po pitanju pokušaja prodaje Ljubije mešetarima  koji prodaju lubenice. Ta firma je ugrožavala i opstanak Željezare Zenica.

TV1: Želite reći da je Domovina navijala za "lubenice"?

PANDUREVIĆ: Ne znam šta su radili, ali tu nemate pravo biti neutralni. Pitanje je budućnost. To se tiče i njih. 

(Vijesti.ba)