Sarajevo 1 °C Ponedjeljak 19.03.


01.06.2017. / 23:20h Loš - RS najgore prolazi u trgovini s bratskom Rusijom!

"Bratski odnosi"

Uprkos učestalim posjetama Milorada Dodika Rusiji, oficijelni podaci pokazuju da manji bh. entitet ima najnepovoljniji trgovinski bilans (1:30) baš sa Rusijom!

Lider SNSD-a i predsjednik RS-a, Milorad Dodik učestalim posjetama Rusiji svjesno gradi image važnog „ruskog čovjeka“ na Balkanu i „strateškog partnera“ ruskog predsjednika Vladimira Putina. Rusija je Dodiku kontrapunkt u latentnom sukobu sa Zapadom, ali i u stalnim svađama i obračunima sa srpskom opozicijom koju nastoji fascinirati svojim ruskim vezama i ličnom podrškom Vladimira Putina.

Dodikove posjete Rusuji redovno su popraćene bombastičnim najavama svekolike ruske podrške Republici Srpskoj, u vidu privrednih investicija, kredita i jačanja trgovinske razmjene.

Tako je Dodik poručio i danas iz Sankt Petsburga kako RS želi ostvariti najbolju moguću saradnju sa Rusijom, te da je oblast turizma, a posebno banjski kapaciteti, dobar resurs za to.

Dodik je, nakon sastanka sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom i potpisivanja Protokola o saradnji Republike Srpske i Sankt Peterburga, istakao da se protokol odnosi na operacionalizaciju i utvrđene rokove i sadržaje.

"Sankt Peterburg je sa svojim ekonomskim, kulturnim i političkim značajem jedna od važnijih destinacija i nama je zadovoljstvo da je, prije svega, gubernator Poltavčenko, sa ovakvom pažnjom pristupio razvoju naše saradnje. Upravo njegova privrženost toj saradnji omogućava da se ona širi i dobija novu dinamiku", rekao je Dodik, prenijele su Nezavisne novine.

Dodik je podsjetio da je proteklih godinu dana organizovano nekoliko posjeta delegacija Republike Srpske i Sankt Peterburga, te da je utvrđen protokol koji podrazumijeva „tačnu dinamiku onoga što treba da bude urađeno u oblasti turizma i na promociji banja u Republici Srpskoj, kao i da se vidi kolika je želja i spremnost ljudi da dođu u Republiku Srpsku“.

"Moramo na tome da radimo i da popravimo naše banjske kapacitete, jer je to sigurno jedan dobar resurs. Moraćemo sjesti i vidjeti šta su naše banje i za svaku omogućiti rekonstrukciju koja može da obezbijedi boravak i smještaj zahtjevnih turista", naglasio je Dodik.

On je naveo da je sa Poltavčenkom razgovarao i o robnoj razmjeni jer je Rusiji potrebna ogromna količina voća i povrća. Dodik ističe da je neophodno pronaći način da se okupe proizvođači iz Republike Srpske koji bi bili spremni da robu obezbjeđuju u kontinuitetu.

Dodikove današnje poruke gotovo su identične prošlogodišnjim kada je također boravio na Ekonomskom forumu u Sankt Petesburgu i najavljivao procvat saradnje Rusije i RS-a u svimm oblastima.

No, velike riječi u golemom su raskoraku sa surovom stvarnošću. Prema oficijelnim podacima Privredne komore Republike Srpske, RS ima izrazito nepovoljan vanjskotrgovinski bilans s Rusijom, čak nepovoljneiji u poređenju s bilo kojom drugom evropskom državom.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić nedavno je iznio podatak da je ukupni obim robne razmjene između Republike Srpske i Ruske Federacije prošle godine iznosio 710 miliona KM, od čega se na izvoz RS-a odnosi manje od 23 miliona KM, dok je uvoz iz Rusije premašio 687 miliona KM. To znači da RS 30 puta više uvozi nego što izvozi u Rusiju!

Teško je objasniti činjenicu da RS bolje prolazi u trgovini s Njemačkom, Italijom, Turskom, Austrijom...nego s Rusijom.

(Vijesti.ba / SB)


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak