30.05.2017. / 14:50h BiH - Arif Nanić

Činimo sve da s dobavljačem pasoških knjižica riješimo problem

Činimo sve da s dobavljačem pasoških knjižica riješimo problem
Prvi i apsolutni prioritet je rješavanje cjelokupnog okvira izrade dokumenata građana Bosne i Hercegovine, uključujući i putne isprave koje su trenutno prioritet broj jedan - kazao je u razgovoru za Fenu novi direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Arif Nanić, dodavši da u Agenciji razumiju potrebe građana i uvažavaju njihovo nezadovoljstvo.

S tim u vezi, za naredni period najavio je stabilizaciju cjelokupnog procesa izdavanja putnih isprava, a zatim i dugoročno rješenje za proces nabavke i izrade svih dokumenata za čiju je personalizaciju, u skladu sa zakonom, nadležna IDDEEA.

Direktor IDDEEA-e također je najavio da će ova agencija uskoro raspisati novi tender za nabavku pasoških knjižica, s obzirom na to da je trenutni ugovor zaključen na period od jedne godine.

- Tender će biti raspisan u skladu s općim principima Zakona o javnim nabavkama BiH, odnosno na način da osiguramo pravičnu i aktivnu konkurenciju - pojasnio je.                                                            

Za kašnjenje u isporuci pasoša kazao je da je nastalo zbog nedostatka repromaterijala za izradu pasoških knjižica izabranog dobavljača, zbog čega IDDEEA u smanjenom kapacitetu vrši personalizaciju i isporuku pasoških knjižica na lokacije nadležnih organa.        

- Činimo sve da s dobavljačem pasoških knjižica pokušamo riješiti problem u što kraćem roku - istakao je Nanić.     

Na izdavanje putne isprave građani čekaju duže od mjesec dana, koliko je zakonom predviđeno. Problem pravi dobavljač, njemačka firma "Milbauer" sa sjedištem u Banjoj Luci, koja u isporuci pasoša kasni gotovo mjesec dana.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!