Sarajevo -7 °C Nedjelja 25.02.


30.05.2017. / 14:40h Muzika & Film - Film Alena Drljevića

"Muškarci ne plaču" u borbi za Crystal Globe na 52. Međunarodnom filmskom festivalu KarlovyVary

Igrani film „Muškarci ne plaču“, reditelja i scenariste Alena Drljevića, produkcija Deblokada Sarajevo, uvršten je u Glavni takmičarski program 52. međunarodnog filmskog festivala KarlovyVary koji će se održati od 30.juna do 8.jula.

„Muškarci ne plaču“ je priča o grupi ratnih vojnih veterana nekadašnjih pripadnika različitih vojski koje su međusobno ratovale na području bivše Jugoslavije. Oni su učesnici radionice čiji je cilj suočavanje s prošlošću. Međutim, nekadašnji antagonizmi ponovo izlaze na površinu...

Glavne uloge u filmu tumače: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Sebastian Cavazza, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić i Miralem Zubčević.

Glavni producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada), a film je realizovan u koprodukciji sa Iridium Filmom (Slovenija) , Produkcijom Živa (Hrvatska), Manderley Filmom (Njemačka) i This &That (Srbija), te njemačkom TV ZDF i Federalnom TV.

Ostalu autorsku ekipu filma čine: Mirza Hamzić (izvršni producent), Erol Zupčević (direktor fotografije), Zoran Solomun (koscenarista), Mirna Ler (scenografkinja), Sanja Džeba (kostimografkinja), Mojca Gorogranc (šminkerica), Vladimir Gojun (montažer) i Igor Čamo (dizajner zvuka), postprodukcija slike Fabrika Sarajevo.

Međunarodni filmski Festival Karlovy Vary skupa sa festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji i San Sebastianu spada u grupu A festivala, a od svog osnivanja 1946. godine jedan je od najstarijih svjetskih filmskih festivala. Ujedno to je najveći i najprestižniji festival u istočnoj i centralnoj Evropi.

Tokom festivala najveća pažnja je posvećena Glavnom takmičarskom programu u sklopu kojeg će se film „Muškarci ne plaču“ takmičiti za glavnu nagradu festivala Crystal Globe. Ovaj program uključuje 12 svjetskih premijera filmova iz cijelog svijeta, saopćeno je iz producentske kuće Deblokada.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!