Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.11.


26.05.2017. / 20:20h Politika - Šef Misije OSCE-a za TV1

Moore o koncertu u Mostaru: Takvi koraci nisu u korist razvoja i stabilnosti BiH

Moore o koncertu u Mostaru: Takvi koraci nisu u korist razvoja i stabilnosti BiH
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore prokomentarisao je u Dnevniku TV1 najavljeni skup podrške prvostepeno presuđenim ratnim zločincima u Mostaru, te činjenicu da se od ovog događaja nisu ogradili ni HDZ BiH ni HNS.

"Bilo kakav korak kada je glavna tema ratni zločinci, te nacionalistička prošlost, uopšte nije u korist razvoja i stabilnosti BiH", poručio je Moore. 

Žalosnim, neprihvatljivim i neopravdanim ocijenio je veličanje ratnih zločina u javnom životu u BiH.

"Misija OSCEa u BiH je javno već javno rekao da nema opravdanja za veličanje osuđenih ratnih zločinaca u javnom životu",kazao je Moore.

Kako je istakao, nažalost, nacionalistička i populistička politika mnogo je jeftinija u odnosu na prave teške odluke.

"Potvrditi da jedna stranka ili političak brani svoje silnije od nekih drugih, to je veoma često predmet za političke poene. No, to nije dopustivo", naveo je Moore. 

Istako je takođe da BiH nije jedina zemlja sa ovakvom praksom, te da je to "virus i bolest" u mnogim drugim državama. 

"No, političari bi morali naći bolje sutra, ne samo da sanjaju prazno o prošlosti, posebno kada su u pitanju ratni zločini", poručio je Moore. 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 65

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još