2°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

24.05.2017 / 20:10 Politika - Oproštajni prijem

Claire Bodonyi građanima BiH: Neka se čuje vaš glas, zahtijevajte prosperitet

Claire Bodonyi građanima BiH: Neka se čuje vaš glas, zahtijevajte prosperitet
Foto: FENA / Vijesti.ba
Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi, po isteku skoro tri godine na toj dužnosti odlazi iz BiH, pa je tim povodom priredila oproštajni prijem u rezidenciji u Sarajevu za partnere iz BiH i predstavnike međunarodne zajednice.

Teroristički napad u Mančesteru bio je povod što je obraćanje zvanicama počela izražavanjem pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama. Francuska je uputila sućut Velikoj Britaniji i stavila zastave na pola koplja, napomenula je.

- Nažalost nema mjesta gdje se možemo sakriti, ali i današnje okupljanje je pokazatelj da se možemo boriti protiv toga - rekla je Bodonyi povodom terorizma koji u vrijeme njenog mandata u BiH nije zaobišao ni Francusku.

Ambasadorica je potom Francuzima koji raznim povodima borave u Bosni i Hercegovini poručila da osjeća ponos i čast što je bila ambasadorica i njih i Fracuske, kao i vrijednosti njihove zemlje.

Prijateljima iz Bosne i Hercegovine zahvalila je za prijem s čuvenom velikodušnošću o kojoj je slušala još u Fracuskoj.

Bodonyi ističe da je imala nezaboravne susrete u Bosni, u gradovima i selima, te je izrazila duboko poštovanje Bosancima i Hercegovcima za način na koji su preživjeli teška vremena.

Izrazila je i podršku bosanskohercegovačkom nastavku puta ka Evropskoj uniji.

- Evropska unija donosi mir, to je zaista od samog početka osnova francusko-njemačkog odnosa. Za mir je potrebna stabilna zemlja sa zdravom ekonomijom i državom koja svom stanovništvu daje rješenja za probleme, a oni su brojni u cijelom svijetu. Vi ste građani vaše zemlje, neka se čuje vaš glas, zahtijevajte prosperitetnu i sigurnu sredinu za vaš život i život vaše djece - poručila je Bosancima i Hercegovcima.

Na završetku diplomatskog mandata u BiH, ambasadorica Claire Bodonyi je izjavila da će Francuska uvijek biti uz one koji grade i da je u Bosni i Hercegovini pronašla brojne partnere za suradnju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo