Sarajevo -2 °C Petak 23.03.

23.05.2017. / 15:47h Galerije - Prijeti im izumiranje

Bijeli lav iziskuje posebnu pažnju i prehranu

Zoološki vrt u parku Zevra, u Bagdadu, dobio je novog člana, mužjaka bijelog lava, kojeg će javnost uskoro moći uživo vidjeti, piše Anadolu Agency (AA). Riječ je o prvom lavu te vrste koji je na svijet došao u zoološkom vrtu u Bagdadu.

Veterinar Adil Musa, direktor zoološkog vrta kazao je kako bijeli lavovi žive između 10 i 14 godina.  

Ovoj vrsti lavova, kojih trenutno postoji oko 30, prijeti izumiranje s obzirom da oba roditelja moraju imati recesivne gene za bijelu boju.

Musa je  rekao kako je tek stabilizirano zdravstveno stanje lava u Bagdadu, uprkos tome što je rođen prije deset mjeseci.

Prema njegovim riječima, u isto vrijeme, osim mužjaka bijelog lava, rođena je i ženka koja je uobičajene boje.

„Ovdje se o bijelom lavu brinu iskusni veterinari i daje mu se posebna hrana. Uskoro će posjetioci imati priliku da vide ovu najinteresantniju i najposebniju životinju našeg vrta“, rekao je Musa koji je dodao kako se ova vrsta lavova prvi put pojavila 1928. godine.

Leyth Tevfik se brine o bijelom lavu koji živi u zoološkom vrtu u Bagdadu i kaže kako briga o njemu donosi uzbuđenje.

Dodao je kako je bijeli lav energičniji u odnosu na druge.

„Zbog velikog kretanja dnevno pojede između pet i šest kilograma mesa“, rekao je Tevfik.

Uprkos tome što se ova vrsta lavova može vidjeti u područjima zahvaćenim oštrijom klimom, bijeli lavovi najčešće žive u toplijim predjelima Južne Afrike.

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!