19.05.2017. / 19:50h Svijet - UNICEF

Preživjelu djecu Mosula čekaju dugoročne posljedice trauma

Preživjelu djecu Mosula čekaju dugoročne posljedice trauma
UNICEF je danas saopćio da je od početka operacije protiv terorista ISIS-a u iračkom gradu Mosulu raseljeno oko 700 hiljada civila.

Peter Hawkins, predstavnik UNICEF-a za Irak, na konferenciji za medije u Ženevi je izjavio da postoji mogućnost da u narednom periodu iz tog grada bude raseljeno još 200 hiljada civila.

Istakao je da je oko polovica raseljenih uspjela naći određeni smještaj izvan izbjegličkih kampova.

Upozorio je kako je situacija, u kojoj se nalaze civili u zapadnom dijelu Mosula koji se nalazi pod kontrolom ISIS-a, vrlo zabrinjavajuća.

Naglasio je također da su djeca najviše pogođena, kako je rekao, haotičnom situacijom u tom iračkom gradu.

"Dok sukobi traju svakodnevno, žene i djeca su praktično ostali između dvije vatre. Posebno djeca, već sedmicama nemaju dovoljno hrane i vode. Djeca u skloništima vode pravu bitku za život. Čak i ukoliko prežive sve ovo, dugo će imati posljedice od trauma kroz koje prolaze", kazao je Hawkins.

Lise Grande, UN-ova koordinatorica za humanitarna pitanja u Iraku, također je istakla da je do sada veliki broj civila u zapadom dijelu Mosula napustio svoje domove.

Teroristička organizacija ISIS uspostavila je kontrolu u Mosulu u junu 2014. godine. Iračke snage su u novembru 2016. uspjele vratiti istočni dio, a 19. februara 2017. godine je pokrenuta akcija oslobađanja zapadnog dijela grada.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!