Sarajevo 9 °C Subota 17.03.


19.05.2017. / 15:45h Politika - Kasumović - Braun - Nair

EBRD će sudjelovati u rješavanju problema gradskog grijanja u Zenici

EBRD će sudjelovati u rješavanju problema gradskog grijanja u Zenici
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sastao se danas s direktorima Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD u BiH Janom Braunom i kompanije "ArcelorMittal" Zenica Bijuom Nairom s kojima je razgovarao o rješavanju problema gradskog daljinskog grijanja.

Razgovarano je o mogućnostima iznalaženja finansijskih sredstava potrebnih Gradu Zenica za učešće u projektu nove firme, koja bi se brinula o distribuciji toplotne energije za potrebe grijanja stambenih i poslovnih prostora u gradu i za potrebe kompanije "ArcelorMittal" Zenica.

 - Razmatrali smo razne opcije kako da pomognemo Gradu Zenica da osigura finansijsko učešće u ovom projektu i nadamo se da ćemo uskoro pronaći rješenje kojim će biti svi zadovoljni- kazao je nakon sastanka direktor Ureda EBRD-a u BiH Braun.

Pomoć drugih subjekata Gradu Zenici u ovom trenutku je neophodna, jer zbog brojnih obaveza  trenutno nije kreditno, niti garantno sposoban da sudjeluje u formiranju predložene nove 'joint venture' kompanije.

- Naše učešće bi bilo oko tri miliona eura, ali pokušavamo sa svih strana osigurati i dosad sam zadovoljan postignutim dogovorima. Mogu reći da će Zenica uspjeti da riješi grijanje kao najveći problem građana ovoga grada - istakao je gradonačelnik Kasumović.

Nakon sastanka  optimizam u rješenju ovog problema iskazao je i generalni direktor "ArcelorMittala" Zenica Biju Nair, koji je "sto posto siguran da će ovaj problem biti riješen".

-Pomoći  će Gradu da se osiguraju sredstva za učešće lokalne zajednice u ovom značajnom projektu i vjerujem da ćemo brzo imati sve uslove za realizaciju projekta- kazao je generalni direktor "ArcelorMittala" Zenica Biju Nair.

Program realizacije projekta grijanja grada Zenice planiran je na period od najmanje 15 godina i nakon formiranja 'joint venture' kompanije, u vlasništvu "ArcelorMittala", grada Zenice i jedne finske kompanije koja će sudjelovati s opremom i kotlovima za proizvodnju toplotne energije, počet će gradnja novog sistema grijanja koji će biti funkcionalniji i efikasniji nego sadašnji, koji već godinama stvara probleme lokalnoj zajednici i privrednom sektoru.  

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!