19.05.2017. / 13:36h Politika - Izabran jednoglasno

Mevludin Halilović novi komesar MUP-a KS

Mevludin Halilović novi komesar MUP-a KS
Mevludin Halilović novi je komesar policije MUP-a Kantona Sarajevo. Vlada KS je Halilovića na današnjoj sjednici izabrala jednoglasno. Osim Halilovića, u konkurenciji su bili Džafer Hrvat, načelnik Sektora kriminalističke policije, te Fahrudin Halač, načelnik Prve policijske uprave.

Naime, Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara 8. maja obavio je razgovore s kandidatima za policijskog komesara MUP-a KS, a nakon glasanja članova Nadzornog odbora ostala su dva kandidata - Halilović i Hrvat.

Nadzorni odbor je, potom, uputio prijedlog ministru unutrašnjih poslova KS Vedranu Mulabdiću, a on dalje Vladi KS, koja je danas izabrala novog komesara.

Pozicija komesara upražnjena je od novembra 2016. godine kada je smijenjen Vahid Ćosić.

Halilović, koji je i načelnik Sektora uniformisane policije u MUP-u KS, od smjene Vahida Ćosića obavljao je dužnost v.d. komesara.

Rođen je 6. oktobra 1969. u Živinicama. U Sarajevu je završio Srednju policijsku akademiju 1988. godine, a Vojnu policijsku akademiju u Beogradu 1992. godine.

Radio je u Sekretarijatu unutrašnjih poslova BiH, Centru Službi sigurnosti kao inspektor općeg kriminaliteta i pomoćnik komandira PS, kao zamjenik komandira PS u PU Centar Sarajevo, kao načelnik PU Sarajevo, načelnik PU Stari Grad, načelnik PU Novo Sarajevo, inspektor policije u Odjeljenju za koordinaciju i usmjeravanje, te načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Od 1996. do danas pohađao je i završio razne kurseve i treninge u organizaciji IPTF-a, ICITAP-a, SFOR-a i drugih međunarodnih institucija i udruženja, uključenih u program osposobljavanja policijskih snaga BiH (seminar iz oblasti policijskih operacija u Kairu od 10. januara 1996. do 14. februara 1996. i seminar iz oblasti upravljanja u kriznim situacijama u SAD, Luisiana, State University od 1. oktobra do 16. oktobra 1998.).

Poznat je i po funkciji ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova BiH koju je obavljao od 2003. do 2006. godine.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još