15°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

18.05.2017 / 16:43 Intervjui - Zdravko Krsmanović za Vijesti.ba

Vlast je poslanicima Domovine nudila od 20 do 50 hiljada KM za glas

Vlast je poslanicima Domovine nudila od 20 do 50 hiljada KM za glas
Zdravko Krsmanović / Vijesti.ba
Meni je drago da je Koalicija Domovina ostala čvrsta jer je glavni pritisak na kupovinu išao na njih, da je Koalicija Domovina ostala stabilna u svojim stavovima, te da se pokazalo da nema novih papaka i da politička scena u RS-u se diferencira. Sigurno je da su oni imali ponude koje su se kretale od dvadeset do pedeset hiljada maraka da prodaju svoju glas. Vrši se preslagivanje političke scene i ja očekujem da će sve manje biti papaka a sve više političkih stavova koji daju nadu ljudima u BiH i RS-u, kazao je za Vijesti.ba zastupnik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović.

VIJESTI.BA: Jučer u NSRS nije usvojena odluka Vlade RS-a o privatizaciji rudnika Ljubija. Kako Vi gledate na ishod jučerašnje sjednice?

KRSMANOVIĆ: Ovo je prvi veliki pravi poraz politike Milorada Dodika koji je pokušao na sve moguće načine da reketira jednu najveću svjetsku kompaniju u proizvodnji čelika kao što je Mital preko posrednika koji se zove Zotov, što je podrazumijevalo zatvaranje Željezare Zenica i pod cijenu da stane rudnik Omarska kojeg Mital eksploatiše, pod cijenu 850 radnika iz Prijedora i dvije hiljade radnika iz Zenice. To je jedna velika pobjeda i pokazatelj da režim gubi pozicije na svim poljima.

VIJESTI.BA: Kako komentirate navode da bi privatizacija dugoročno bila bolje rješenje. Opozicija smatra da je to upravo dugoročno šteteno?

KRSMANOVIĆ: Mi smatramo da treba povećati proizvodnju i aktivirati kopove u Ljubiji i Tomašici ali to treba da radi potpuno nova firma. Neprimjereno je da ulazite u poslovni aranžman sa nekim subjektom koji vas ne želi. Nemoguće je da većinskom vlasniku nametnete partnera. Ovdje je očito bila želja da neko reketira Mital preko te famozne firme za koju niko nikad nije čuo. Naš je stav da treba formirati potpuno drugo preduzeće za eksploataciju rude željeza u Tomašici i Ljubiji, i ako taj famozni gospodin Zotov želi sa svojom firmom da investira neka to radi neovisno od Mitala. Što se tiče Mitala, to je odnos Vlade i Mitala i mi njega moramo staviti pod kontrolu, da plaća koncesiju, da plaća radnike, da ne montira dvostrukte transferne cijene i da se kroz inspekcijske organe vodi jedna kvalitetna i dugoročna politika sa jednom takvom moćnom kompanijom i da naravno u sve to bude uključena Željezara Zenica u punom kapaciteta.

VIJESTI.BA: Iako je bilo dosta govora o kupovini poslanika, to se jučer ipak nije desilo. Znamo da se ranije znalo dešavati.

KRSMANOVIĆ: Meni je drago da je Koalicija Domovina ostala čvrsta jer je glavni pritisak na kupovinu išao na njih. Međutim, očito je da su oni shvatili da je interes države BiH i Željezare Zenica iznad nečega što može biti privremeni lični interes. Sigurno je da su oni imali ponude koje su se kretale od dvadeset do pedeset hiljada maraka  da prodaju svoju glas. Meni je drago da je Koalicija Domovina ostala stabilna u svojim stavovima, da se pokazalo da nema novih papaka i da politička scena u RS-u se diferencira. Vrši se preslagivanje političke scene i ja očekujem da će sve manje biti papaka a sve više političkih stavova koji daju nadu ljudima u BiH i RS-u.

VIJESTI.BA: Kakvo ponašanje očekujete od DNS u sljedećem periodu. Za 31.maj je najavljeno izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a?

KRSMANOVIĆ: SDS, PDP i NDP su napravili materijal od 201.stranice koji je služio kao podloga za pokretanje inicijative o izglasavanju nepovjerenja vladi koja nije uradila ništa, vladi koja nema nikakvu saradnju sa vlastima na nivou BiH, bake su propale, predsjednik je pod sankcijama, sve to nas je motivisalo da pokrenemo inicijativu.

Što se tiče DNS-a, njihov odgovor će biti jasan kada se bude znao odgovor Dodika, jer je njegov koncept bio da krene u obračun sa DNS-om i njihovim kadrovima, odmah poslije ove skupštine. On se nadao da će izglasati Ljubiju i onda krenuti na rušenje DNS-a. Tad bi DNS-ov odgovor bio jedan, a kako se sad desilo da je odluka o prodaji Ljubije propala, moja je procjena da u ovom momentu neće biti agresivnog nastupa Dodika prema DNS-u, te mislim da će DNS u ovom momentu pokušati da zadrži postojeće pozicije u vlasti do narednih izbora. A poslije narednih izbora, politika DNS-a će vjerovatno biti kompletan raskid i pravljenje novog političkog pozicioniranja. Za sada, očekujem da do izglasavanja nepovjerenja Vladi RS-a, DNS čeka reakciju Milorada Dodika a reakcija DNS će zavisiti od te reakcije Dodika.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo