26°C
Mostar 28°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

15.05.2017 / 19:26 BiH - Stručnjaci za TV1

Meta napada hakera u BiH mogli bi biti registri državnih institucija

Meta napada hakera u BiH mogli bi biti registri državnih institucija
Ilustracija / Vijesti.ba
U toku je prvi svjetski informatički rat. Najveći hakerski napad ikada i dalje traje i niti jedan računar na svijetu nije siguran. Tvrde ovo domaći eksperti koji upozoravaju da opasnost postoji i u BiH. Apeluju na građane i institucije da zaštite svoje računare i to instaliranjem sigurnosnih zakrpi koje su dostupne, a njihova instalacija obično traje jako kratko. Upozorenje građanima BiH stiglo je i iz kompanije BH Telecom.

Jedna vrsta kompjuterskog virusa, koji je do sada zahvatio organizacije u Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji, Kini te Rusiji je program koji zamrzne i inficira računar i koji je jedan od najopasnijih virusa ikada. Hakerski napad koji je u cijelom svijetu počeo prije tri dana, opasnost je i za našu zemlju, tvrdi stručnjak za cyber sigurnost Predrag Puharić.

"Imamo zadnje informacije da se radi o 230 000 računara u 150 država svijeta. Prema Europolovim procjenama ovo je neprevaziđen i do sada neviđen napad, takvog oblika i u toj skali.

Najbliže nešto, što imamo zvanične informacije, je da je MUP Republike Hrvatske imao određenih problema sa svojim računarima u središtu Ministarstva,", kaže za TV1 Predrag Puharić, stručnjak za informacione sisteme i cyber sigurnost.

Potpredsjednik asocijacije informatičara u BiH Slobodan Dragičević upozorava da bi odlična meta za napad u BiH bili registri državnih institucija. Apeluje na nadlažene da ulažu u inžinjere jer su informacioni sistemi budućnost.

"Mi imamo jako puno registara koji su izgrađeni od strane javnih institucija. Može nam se desiti ono što se desilo ranije u Engleskoj, da baza svih naših državljana odjednom se negdje objavi odnosno da neko pristupi tom sistemu"  , navodi Slobodan Dragičević, potpredsjednik asocijacije informatičara u BiH.

Ransomware je vrsta malwarea, program koji zamrzne računar u koji se infiltrira i traži od korisnika uplatu određene svote novca u obliku virtualne valute Bitcoin. Predrag Puharić tvrdi da još nije kasno da zaštitite svoje računare.

"Preporuka koja uvijek važi je držati najnovije zakrpe i patcheve na operativnim sistemima. To je u principu jedino što možemo da se odbranimo od ovakve vrste napada. I zdravi razum, ne otvarati poruke sumnjivog sadržaja, imati dodatnu dozu opreza," smatra Puharić.

Iz BH Telecoma su također upozorili građane da ne otvaraju nepoznate linkove koji stignu mailom. Pojasnili su da je virus modifikovan na 27 jezika, prenosi TV1.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo