Sarajevo 0 °C Ponedjeljak 19.03.


15.05.2017. / 15:51h Ekonomija - "Jedan pojas, jedan put"

Šarović sa kineskim kompanijama o infrastrukturnim i energetskim projektima

Šarović sa kineskim kompanijama o infrastrukturnim i energetskim projektima
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nastavio je danas u Pekingu, gde učestvuje na forumu na visokom nivou „Jedan pojas, jedan put“, intenzivne razgovore sa kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju i investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Kako bi se podržali napori Autoputeva Republike Srpske za finansijsku podršku autoputu Glamočani-Mliništa, ministar se sastao sa predsjednikom Exim banke Liu Liangeom. Riječ je o vodećoj kineskoj državnoj banci, a razgovaralo se o podršci ove moćne finansijske institucije za više energetskih i infrastrukturnih projekata u BiH.

Sa Ding Yanzhangom, predsjednikom kompanije  Gezhouba, jedne od vodećih kompanija za izgradnju energetskih objekata, ministar Šarović je razgovarao o završetku pregovora o izgradnji termoelektrane Tuzla, Bloka 7.  Zajednički je konstatovano da svi preostali neriješeni detalji iz ugovora o izgradnji ovog značajnog energetskog objekta trebaju biti finalizovani u naredna tri mjeseca.

Također, ministar Šarović sastao se i sa predsjednikom kompanije CCSEDC (China construction sixth engineering division corporation) Wang Weidongom, kompanije specijalizovane za izgradnju putne i željezničke infrastrukture, koja je, od 500 svjetskih kompanija  iz ove oblasti, rangirana na 27 mjesto. Veoma sadržajni razgovori obavljeni su i sa kompanijom Powerchina.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH podsjećaju da je tokom boravka na svjetskom ekonomskom forumu ministar Šarović, uime Bosne i Hercegovine, potpisao Sporazum o saradnji sa NR Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma. Potpisivanjem sporazuma BiH je i formalno postala dio istorijskog projekta „Jedan pojas, jedan put“ u kome je Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, više od 100 milijardi eura.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!