Sarajevo 0 °C Ponedjeljak 19.03.


13.05.2017. / 10:09h Kultura - Koncert u NPS

Emmanuel Pahud otvorio 23. Sarajevske večeri muzike

Emmanuel Pahud otvorio 23. Sarajevske večeri muzike
Koncertom jednog od najboljih flautista današnjice sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu svečano otvoreno 23. izdanje festivala Sarajevske večeri muzike.

Emmanuel Pahud nastupio je tako premijerno u Bosni i Hercegovini uz pratnju Sarajevske filharmonije i maestra Uroša Lajovica iz Slovenije.

Iščekujući nastup Pahuda, publika je u prvom dijelu koncerta poslušala zanimljiva ruska muzička ostvarenja. Simfonijske poeme Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova pratila je izvedba čuvene, ali i posebno zahtjevne Klasične simfonije Sergeja Prokofjeva.

Veliku koncertnu završnicu obilježila je sjajna interpretacija Koncerta za violinu i orkestar u D duru u inačici za flautu Arama Hačaturijana. Emmanuel Pahud impresionirao je lakoćom, strašću i slobodom u izvedbi. Njegov karakterističan zvuk je u potpunosti dominirao prostorom, uz mnoštvo dinamičkih i tembrovskih nijansiranja.

Dugotrajni aplauz publike izmamio je i sjajnu izvedbu čuvenog djela za solo flautu Syrinx Claudea Debussyja u kojoj je Pahud još jednom prikazao napose historijski značaj ovakvog koncerta u Sarajevu.

Aktivnosti 23. SVEM-a nastavljaju se večeras u 20.30 sati u Vijećnici uz Gudački kvartet Beogradske filharmonije i klarinetistu Darka Brleka iz Slovenije. Ulaznice za koncert su besplatne, a mogu se preuzeti još danas na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu, saopćeno je iz ovog pozorišta.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!