12.05.2017. / 14:12h Ekonomija - Vjekoslav Bevanda

Završen proces ratifikacije sporazuma o naplati klirinškog duga

Završen proces ratifikacije sporazuma o naplati klirinškog duga
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da je proces ratifikacije sporazuma o naplati klirinškog duga od Rusije zadnji čin imao na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH, kad je odobrena ratifikacija.

"Slijedi objavljivanje odluke u Službenim novinama, kad počinje teći rok od 40 dana do kada se Rusija sporazumom obavezala da će taj novac uplatiti na račun Centralne banke BiH", rekao je Bevanda na konferenciji za novinare Savjeta ministara. 

BiH i Rusija potpisale su 21. marta u Moskvi Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR prema BiH prema kojem će BiH biti isplaćena 125.157.834 dolara. 

Ranije je dogovoreno da će sredstva biti raspoređena tako što će Federacija BiH dobiti 58 odsto ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 odsto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH deset odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara. 

BiH je jedina zemlja bivše SFRJ kojoj će dug biti isplaćen u gotovini, a ne u robi, kako je to urađeno u drugim zemljama regije, i jedina je zemlja bivše SFRJ kojoj još nije isplaćen takozvani klirinški dug. 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!