12.05.2017. / 11:35h Ekonomija - Dižu kredit da isplate plaće

U Elektroprivredu HZ HB za godinu dana zaposlili 377 osoba

U Elektroprivredu HZ HB za godinu dana zaposlili 377 osoba
Federalni premijer Fadil Novalić gostujući u emisiji Pressing N1 televizije, sinoć je govorio o broju ljudi zaposlenih u dosadašnjem dijelu njegovog mandata.

Podaci o broju zaposlenih u BiH su čest predmet špekulacija, a nisu rijetke optužbe, uglavnom iz oporbe, da Vlada u javnost pušta netočne podatke kako bi u nekoj mjeri prikrila nerad ili slab rad.
 
Novalić je prvi put javno otkrio zanimljive podatke kojima njegova Vlada raspolaže. Otkrio je i imena firmi koje su u FBiH tokom 2016. imale najveći rast broja zaposlenh.
 
Prema tim podacima, trgovački lanac Bingo je lider dok je na drugoj poziciji JP Elektroprivreda HZHB.
 
Nakon Elektroprivrede Herceg – Bosne koja se nalazi na drugom mjestu po broju uposlenih na Novalićevim popisu, slijede FIS Vitez, Zmajevi Zenica i MALAK Group.
 
EP HZHB je ujedno i poduzeće s uvjerljivo najvećim brojem novouposlenih kada se radi o tvrtkama s većinskim državnim vlasništvom.
 
Podaci se odnose na period od augusta 2015. do augusta 2016. pa je za pretpostaviti da je broj uposlenih nakon tog vremenskog razdoblja do danas dodatno povećan.
 
Prema neslužbenim informacijama taj broj je već premašio 500 uposlenih. Istovremeno EP HZHB, navodno je prinuđena dizati kredit da bi isplatila plaće djelatnicima, jer prihodi od prodaje struje ne mogu podmiriti narasle troškove prouzročene i povećanim, nepotrebnim, upošljavanjem.
 
U takvim okolnostima, jasno je i zašto nema novca za investiranje o nove energetske objekte.

 

(Vijesti.ba / HMS)
 

 


Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još