Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.03.


09.05.2017. / 21:28h Kultura - Pozorište mladih

Izložba i promocija fotomonografije 'Žene opkoljenog Sarajeva'

Izložba i promocija fotomonografije 'Žene opkoljenog Sarajeva'
Izložba i promocija fotomonografije “Žene opkoljenog Sarajeva“ fotografa Hidajeta Delića otvorena je u utorak u Maloj sceni Pozorišta mladih „Sead Bejtović Malecni“.

Fotomonografija sadržava više od 60 fotografija koje je Delić zabilježio u periodu opsade Sarajeva od 1992.-1995.godine i to je vrijeme kada je započeo borbu protiv agresije suportstavljajući se svojim fotoaparatom.
 
- Znao je da je biti profesionalac najbolje što može dati od sebe, a da je fotoaparat njegovo oružje. Fotoaparat je bio Delićevo oružje, a njegova specifičnost u odnosu na druge profesionalce je ta, da je nerijetko odbacivao kameru kako bi mogao pomoći ranjenim sugrađanima. U takvim trenucima smatrao je da je važnije biti čovjek nego fotograf - kazao je na promociji fotomonografije direktor Male scene Pozorišta mladih Nihad Kreševljaković, koji je ujedno izdavač i urednik fotomonografije.
 
- Hidajet je, prisjećajući se nekih od situacija, govorio kako su žene u periodu opsade uvijek izgledale sređene, lijepe i uredne i kao da su time prkosile situaciji u kojoj su se našle – podsjetio je Kreševljaković.
 
Fotografije govore o ulozi žene pod opsadom, ali, dodao je on, također tematizira i odnos Bosanaca prema ženama, kao i općenito, kakav je položaj žene u društvu.
 
- Monografija bi trebala biti primjer, motivacija i inspiracija da se ova tema što dublje istražuje te da joj se dodijeli mjesto i pažnja koju zaslužuje u našem društvu i vremenu u kojem živimo – kazao je.
 
Poruka Kreševljakovića sa današnje izložbe i promocije monografije je da oni koji odobravaju nasilje nad ženama ne razlikuju se od onih zločinaca i krvnika koji su Sarajevo od 1992. do 1995. godine držali pod opsadom.
 
Upravo kada su privodili kraju pripreme za ovu knjigu, podsjetio je Kreševljaković, zatekla ih je vijest o smrti Hidajeta Delića.  Oni koji su ga poznavali svjesni su da je otišao dobri i zanimljivi čovjek koji je uslikao fotografiju koja je opisivala historijski trenutak smrti Olge Sučić i Suade Dilberović koje su pogođene hicem iz snajpera i to su bile prve žrtve otvorene agresije i početka opsade grada.
 
Rahmetli Hidajet Delić Degi radio je u Tanjugu, a u periodu opsade Sarajeva (1992. - 1995.) i u postratnom periodu radio je kao fotoreporter BH Pressa, a kasnije Fene. Bio je i dugogodišnji saradnik AP-a. Preminuo je 26. februara 2017. godine u 70. godini.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!