Sarajevo 20 °C Utorak 24.04.


09.05.2017. / 10:59h Kultura - Večeras u Narodnom pozorištu

Uz evropsku i himnu BiH Sarajevska filharmonija obilježava Dan Evrope

Uz evropsku i himnu BiH Sarajevska filharmonija obilježava Dan Evrope
Koncertom Sarajevske filharmonije večeras će u Narodnom pozorištu u saradnji s Delegacijom Evropske komisije u BiH biti obilježen 9. maj, Dan Evrope.

Ovom muzičkom događaju prisustvovat će brojne visoke zvanice, predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života BiH, međunarodni zvaničnici i diplomatski kor u našoj zemlji.

Prigodnim govorima prisutne će pozdraviti šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

V.d. direktora Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić kazao je Feni da će Filharmonija na večerašnjem koncertu odsvirati dvije himne - Bosne i Hercegovine i Evrope, a na repertoaru će se naći i djelo "Probuđena kasaba" domaćeg autora Avde Smajlovića.

Lokvančić najavljuje da će koncertom dirigirati Samra Gulamović, dok će Filharmonija nastupiti u punom sastavu.

- Sarajevska filharmonija sarađuje sa svim međunarodnim organizacijama i ambasadama te diplomatskim korom u BiH i rado se odazovemo njihovom pozivu za neki nastup. Obilježavanje Dana Evrope obično se poklapa s manifestacijama Dani Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo, ali ove godine nam je zadovoljstvo i čast što smo baš mi izabrani da cijenjene zvanice i publika uz Sarajevsku filharmoniju obilježe Dan Evrope - ustvrdio je on.

Dan Evrope se slavi svake godine 9. maja povodom godišnjice historijske Šumanove deklaracije koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU. To je i prilika da se slave dostignuća EU - trajni mir, ekonomska saradnja i kretanje bez granica.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još