Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.03.


08.05.2017. / 13:05h Događaji / Promo - Dan Evrope

Podržimo jednaka prava djece na pristup umjetnosti

Podržimo jednaka prava djece na pristup umjetnosti
U Federaciji Bosne i Hercegovine 24. i 25 aprila 2017. godine održano je takmičenje učenika i studenata muzike.

Ova vrsta takmičenja ima višedecenijsku tradiciju i potvrda je da ulaganje u razvoj i široku rasprostranjenost muzičkog obrazovanja trebamo smatrati višestruko korisnom investicijom, a ne luksuzom, niti bespotrebnim bacanjem novca.

Udruženje građana ''Muzički informativni centar'' zastupa stanovište da intenzivno muzičko obrazovanje treba biti sastavni dio nastave ne samo muzičkih škola i općeobrazovnih osnovnih škola nego i svih srednjih škola,  jer sva djeca (po zakonu uzrast do 18 godina) imaju isto pravo na muzičko obrazovanje, koje ne smije biti postavljeno na elitističkim osnovama.

''Napominjemo da sva djeca podjednako imaju potrebu za muzikom, samo je različito ispoljavaju i različito reaguju na muziku. Mi predlažemo da se izvrši reforma nastavnog programa muzičkog obrazovanja za osnovce i srednjoškolce na način, da ih nastava iz tog predmeta istovremeno relaksira i educira, a ne opterećuje uskostručnim sadržajima i činjenicama'', istakao je Vladimir Andrle, profesor muzike i glasnogovornik Muzičkog informativnog centra, te dodao:

''Muzički informativni centar podržava uvođenje vannastavnih sadržaja u vidu muzičkih aktivnosti u svim školama, čime bi se djelimično riješio problem nezaposlenosti profesora muzike, a djeci u potpunosti omogućio pristup muzičkoj umjetnosti što je trenutno ograničeno samo na muzičke škole i gimnazije. Muzičke aktivnosti, kao i sportske, značajno unaprjeđuju psihički, kognitivni i socijalni razvoj ličnosti djeteta. Uz to, možda i najvažnije, jeste da muzičke aktivnosti, pomažu djeci da ispune njihovo slobodno vrijeme i štite ih od eventualnih negativnih utjecaja okoline. Reformom nastavnog programa muzičkog obrazovanja možemo odbraniti i ukazati na vitalnu ulogu muzike u razvoju djece. ''

Stoga u jeku donošenja izmjena u zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju u Kantonu Sarajevo, apeliramo na širu društvenu i političku javnost da se prilikom izmjene zakonskih rješenja i donošenja političkih odluka rukovode naučnim činjenicama i dokazima. Te činjenice potvrđuju da je nastava iz umjetničkih predmeta, neophodna za razvoj dječijeg mozga i njegovih funkcija, pri čemu je razvoj dječije kreativnosti u korelaciji sa uspjehom u školovanju i daljem napredovanju u karijeri.

Uvažavajući značaj umjetnosti u općem obrazovanju, UG ''Muzički informativni centar'' podržava proces evropskih integracija u Bosni i Hercegovini i jačanje svijesti cjelokupnog društva o neophodnosti poštovanja osnovnih dječijih i ljudskih prava na pristup umjetnosti.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!