16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

05.05.2017 / 13:48 Kultura - U 2017. godini

Galerija 11/07/95 nominirana za nagradu Evropske Muzejske Akademije

Galerija 11/07/95 nominirana za nagradu Evropske Muzejske Akademije
Galerija 11/07/95 / Vijesti.ba
Galerija 11/07/95 nominirana je za nagradu Evropske muzejske akademije (EMA) u 2017. godini, a rezultati takmičenja bit će objavljeni krajem ove godine tokom godišnje EMA konferencije koja će biti održana u Makedoniji od 29. do 30. septembra.

Proces aplikacije realiziran je početkom godine, a 25. aprila Galeriju je posjetio sudac Evropske muzejske akademije, koji je ujedno i njen dugogodišnji predsjednik, profesor muzeologije dr. Massimo Negri.

Kako je saopćeno iz Galerije 11/07/95, tokom posjete Galeriji Negri je imao priliku da detaljno pregleda izložene eksponate i upozna se s ključnim konceptima i njenim dosadašnjim radom.

-Zahvalan sam za priliku da posjetim ovaj muzej koji spaja dramatičnost teme s kvalitetom fotografije i vizuelnog prikaza. Osim toga, spoj fotografije, multimedijalnih sadržaja, audiovodiča i drugih aspekata Galerije, pomaže posjetiteljima da prate priču i participiraju u ovom jedinstvenom i tragičnom momentu evropske historije. Galerija je postala mjesto koje morate posjetiti u Sarajevu i svakako zaslužuje najveću pažnju - rekao je Negri.

Osnivač Galerije 11/07/95 Tarik Samarah predstavio je Negriju koncept i dosadašnji rad ove institucije, te je naglasio kako nominacija za nagradu Evropske muzejske akademije "predstavlja nastavak dosadašnjeg uspješnog rada Galerije 11/07/95.

-Prošlogodišnje finale i prisustvo Galerije 11/07/95 na prestižnoj manifestaciji finala EMYA koje se organiziralo pod okriljem Vijeća Evrope, kao i ovogodišnja nominacija za EMA nagradu, pokazatelj su ispravnosti puta kojim ide Galerija 11/07/95 - a to je kreiranje reprezentativne institucije koja će na dostojanstven način odavati počast žrtvama rata u BiH, biti snažan glas protiv ratova koji se dešavaju danas širom svijeta, a istovremeno formom i konceptom pratiti i predvoditi savremene muzejske tendencije - rekao je Samarah.

Evropska muzejska akademija okuplja stručnjake iz područja muzeologije s ciljem promocije istraživanja muzeologije i muzeografije kao značajnih kulturnih aktivnosti. Kroz svoje aktivnosti, predavanja, kurseve, nagrade, ova zajednica nastoji da uveže muzejske radnike i stručnjake, razmjenjujući ideje i muzejske koncepte.

Nagrade koje dodjeljuje EMA fondacija mogu se podijeliti u nekoliko kategorija (EMA Award, Luiggi Micheleti i DASA AWARD), a svaka od njih se dodjeljuje muzeju ili muzejskoj organizaciji koja pokazuje izuzetan kvalitet u svom radu.

Neki od muzeja koji su dosad osvojili nagrade Evropske muzejske akademije ili su bili finalisti su Polin - Muzej historije poljskih Jevreja, Micropia, Nacionalni Arhiv Holandije, Memorijalni Centar Camp Westerbork, Riverside Museum i mnogi drugi.

Galerija 11/07/95 otvorena je 2012. godine uz pomoć Turske razvojne agencije (TIKA) i Općine Stari Grad.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo