-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

01.05.2017 / 11:26 BiH - Osnovali udruženje i pokrenuli portal

Bosanci i Hercegovci u Njemačkoj na raspolaganju svojim zemljacima

Bosanci i Hercegovci u Njemačkoj na raspolaganju svojim zemljacima
Foto: Vijesti.ba
Mladi i perspektivni studenti porijeklom iz Bosne i Hercegovine s mjestom boravka u Njemačkoj u želji da ostanu povezani sa svojom državom i Bosancima i Hercegovcima u Njemačkoj osnovali su udruženje i pokrenuli portal.

Udruženje "Mreža bh. studenata i akademika u Njemačkoj" osnovana je prije tri godine radi povezivanja studenata i akademika bh. porijekla koji trenutno studiraju ili imaju već završen studij u Njemačkoj, a medijsko predstavljanje im je novi projekt kojim poručuju da svoju državu nisu i neće zaboraviti.
 
- Udruženje se, između ostalog, fokusira i na povezivanje poslovnih osoba, vlasnika poduzeća sa sjedištem u Saveznoj Republici Njemačkoj, i zainteresiranih poduzetnika s područja BiH radi širenja poslovnih ideja na njemačkom tržištu rada - kazali su Feni iz tog udruženja.
 
Naglašavaju da vjerskom, nacionalnom ili političkom opredjeljenju članova ne pridaju pažnju jer im je fokus prvenstveno na zajedničkoj budućnosti.
 
Važno je, smatraju, podstaći članove udruženja na kvalitetnu i dugotrajnu saradnju te efikasno reagiranje u različitim sferama života: društvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i političkoj.
 
Da bi bili vidljiviji i dostupniji pokrenuli su magazin - portal ''Pangea'' (http://pangea.nbsad.de/) putem kojeg objavljuju sadržaje bitne za bh. dijasporu, ali i ljude iz države porijekla.
 
Iako je prvenstveno namijenjen bh. dijaspori u Njemačkoj, ističu da, sadržajem nisu ograničeni samo na tu čitalačku publiku te da korisne informacije mogu pročitati svi njihovi zemljaci.
 
U fokusu im je predstavljanje uspješnih studenata i profesionalaca, koji u raznim profesijama bilježe zapažene rezultate.
 
-  Sve ovo radimo da naši ljudi ostanu skupa. Da znamo jedni za druge i da se pomažemo - poručuju iz Udruženja.
 
Tuzlanki Maidi Huseinović Mreža bh. studenata i akademika u Njemačkoj pomogla je da bude primljena na Goethe univerzitet u Frankfurtu.
 
Složena procedura bila je prepreka da se upiše prve godine kada je aplicirala, a iz Mreže ističu da je upravo to cilj njihovog postojanja. Pozivaju i druge da im se obrate, ukoliko smatraju da Mreža može biti poveznica na putu njihovog usavršavanja i postizanja ciljeva.
 
Primjera ima više, navode i najavljuju da će se truditi da ih bude i u budućnosti.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo