1°C
Mostar 5°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

27.04.2017 / 13:53 Kultura - Od 3. do 6. maja

Izvedbom mjuzikla 'Annie' počinje Festival dječije umjetnosti FEDU

Izvedbom mjuzikla 'Annie' počinje Festival dječije umjetnosti FEDU
Foto: FENA / Vijesti.ba
Izvedbom muzičko-scenske adaptacije mjuzikla "Annie" čiju režiju potpisuje Rijad Ljutović 3. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će otvoren treći Festival dječije umjetnosti (FEDU), koji će trajati do 6. maja.

Kako je najavljeno na današnjoj pres-konferenciji, bit će održano deset predstava iz BiH i regiona, horski nastupi, radionice i vesela druženja.
 
Mališani će tako tokom četverodnevnog festivala moći uživati u nizu zanimljivih predstava, među kojima su i "Kroki i prijatelji" Pozorišta za djecu Kragujevac, "Čarobni kolač" Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci, "Ružno mače" Kazališta lutaka Mostar, "Ispeci, pa reci" Kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život" Zagreb,  te "Kako je otkriveno letenje" Pozorišta mladih Novi Sad.
 
Budući da je ovo festival revijalnog i takmičarskog karaktera, bit će uručene i nagrade Planeta teatar, Planeta muzika i Planeta bajki, kao i Planeta za najboljeg glumca i glumicu, Muzička plaketa za najvokal, nagrade za 2. i 3. mjesto na Konkursu za najbolju bajku te Specijalna nagrada "Aida" za najbolje dječije pero.
 
Direktor Festivala Fahrudin Kučuk istakao je da je Festival edukacijskog karaktera, nudi vrlo dobar izbor predstava te pozvao sve roditelje i djecu da im se pridruže.
 
- Festival vraća djecu na pravo mjesto, gdje oni nisu samo konzumenti, već i učesnici koji će jednog dana zamijeniti sve nas - poručio je Kučuk.
 
Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Hazim Begagić, selektor za pozorišne predstave Miroljub Mijatović, selektor za književni program Mirsad Bećirbašić, selektorica za muzički program Alma Ferović-Fazlić te reditelj festivalske predstave Rijad Ljutović govorili su o značaju Festivala te svojoj podršci i programima koji su bazirani na potrebama djece te budućim koprodukcijskim projektima.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo