30°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

24.04.2017 / 16:57 Komentari - M. Osmović

Kako je i Izrael otpisao Dodika

Kako je i Izrael otpisao Dodika
Foto: Dnevni list
Prije šest godina, u posljednji trenutak Milorad Dodik izbjegao je da bude proglašen za nepoželjnu osobu u Europskoj uniji i SAD zbog rušenja ustavnog poretka BiH. S tim su bili suglasni i Bruxelles i Washington, ali svojom vještom i tajnom diplomacijom sve je zaustavio Izrael. Kako se priča u diplomatskim krugovima, iza Dodika je punom snagom stao Avigdor Liberman, tadašnji ministar vanjskih poslova Izraela.

Liberman se smatra najvažnijim i najmoćnijim personalnim zaštitnikom Milorada Dodika i njegovim lobistom u Europi i SAD, a pomogao mu je i u Rusiji preko ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Tako je bilo sve do rane jeseni prošle godine kada je Liberman, aktualni ministar obrane Izraela, otpisao predsjednika RS i politiku koju vodi.

Dobro upućeni kažu da je ljut na Dodika zbog toga što zloupotrebljava njegovo ime, posebno kada se radi o nekim privatno-poslovnim projektima koje bi Izraelac, kako se priča, najradije i sam da zaboravi. Krajem prošle godine Washington je uveo sankcije protiv Dodika i uvrstio ga na američku crnu listu.

Prošlog tjedna, Ministarstvo vanjskih poslova Izraela uputilo je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH kojom ga obavještava da je predstavništvo Republike Srpske u Izraelu zatvoreno još 31. prosinca 2013. godine i da je preregistrirano u privatnu tvrtku kojom rukovodi Arie Livne. Radi se o 96-godišnjem Izraelcu koji je Dodikov savjetnik, član Senata RS, direktor Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci…

Iako predstavništva RS u Izraelu više nema, Vlada Republike Srpske iz proračuna  za posljednje tri godine isplatila je 970.000 maraka, a ove godine će isplatiti 300.000 maraka. Na čiji račun se uplaćuje taj novac, nije poznato. Odgovor na to pitanje zatražili su od Željke Cvijanović  premijerke RS  Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH i stranke oporbe u Narodnoj skupštini RS, ali ga nisu dobili i mali su izgledi da će ga dobiti. Kako god, cijeli ovaj slučaj dobio je razmjere ogromne afere s teškim posljedicama koje će tek doći na svjetlo dana.

Arie Livne u subotu je iz Izraela doputovao u Banjaluku i saopćio da nitko i nikada nije uradio toliko dobrog za RS kao on, ali nije saopćio  kome se iz proračuna isplaćuje ogroman novac. Samo je kazao da on od Vlade RS dobiva 4.000 maraka mjesečno „a to je najniža plaća u Izraelu i od toga ja ne živim“.

Veze i poslovi

S veleposlanikom Izraela u BiH Boazom Rodkinom prekjučer je razgovarao i Dodik i kazao mu da ako je pismo Ministarstva vanjskih poslova Izraela vjedodostojno, RS odmah prekida sve odnose s tom državom jer ne može pristati na uvrede i ponižavanja. Uzgred, u pismu se ističe da su bilateralni odnosi BiH i Izraela dobri i da postoji potreba da se još prodube i poboljšaju. Naglašena je važnost nedavne službene posjete predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka Jerusalemu.

Arie Livne nije prekjučer stao samo u svoju nego i u obranu svog prijatelja Dodika s kojim ga vežu mnogi poslovi, pored ostalog i prodaja državnog kapitala u rudniku željezne rude u Ljubiji kod Prijedora. Livne kaže da je on doveo investitora, a radi se o jednoj kompaniji iz Izraela.

Zaposleni u rudniku koji uspješno posluje, ustali su protiv toga, protiv je i Marko Pavić i njegov DNS koji je u koaliciji sa SNSD-om. Ukoliko Izraelci postanu većinski vlasnici, uposlenici će izaći na ulice, a DNS iz koalicije čega se SNSD najviše boji. Dodik je na sve poručio da radnici ne odlučuju o prodaji. Kako se može čuti u Prijedoru, već u narednim danima Dodik bi mogao osjetiti posljedice svojih odluka.

Arie Livne prekjučer je osuo paljbu na neke ljude – na  Sašu Nikolića tvrdnjom da ga je izdao, dodao je da veleposlanicu BiH u Izraelu Jelenu Rajković ne poznaje i okrivio je jednog službenika u Ministarstvu vanjskih poslova BiH ne navodeći mu ime. Dodik mu se pridružio i napao je Aleksandra Sašu Nikolića rekavši da je radio u predstavništvu RS u Izraelu i kada nije dobio šefovsko mjesto počeo je sve da opstruira. Podvukao je da je „Livne puno uradio za RS i zajedno sa mnom odlučujuće je doprinio da BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija ne glasa za prijem Palestine u svjetsku organizaciju“. Podsjećanja radi, svojevremeno Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus o glasanju – tadašnji član Željko Komšić i Bakir Izetbegović bili su za prijem Palestine, a Nebojša Radmanović protiv i to po Dodikovoj naredbi.

Sastanak u Beču

Vratimo se Avigordu Libermanu  rođenom u Moldaviji u bivšem SSSR-u  koji je s obitelji emigrirao u Izrael. Šef je ultranacionalističke partije „Izrael – naš dom“ (Yisrael Beiteinu). Bio je ministar vanjskih poslova Izraela, ali je s tog položaja morao otići zbog optužbi za pronevjere, korupciju i zloupotrebe. Povukao se iz politike i kasnije je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi, pa je u svibnju prošle godine postavljen za ministra obrane Izraela.

S Dodikom je godinama bio u dobrim vezama i međusobno su se posjećivali. Dodik je bio kod njega u Jerusalemu i tada mu je priređen doček kao da je predsjednik države, a malo iza toga u Banjaluku je došao Liberman sa obitelji i petnaestak prijatelja i suradnika. Bili su na Jahorini, u Hercegovini i Andrićgradu Emira Kusturice. Za Dodika je tada i kasnije govorio da je njegov veliki prijatelj i da je „srpski nacionalista i separatista“.

Njih dvojica sastali su se nešto kasnije u jednom restoranu u Beču i izbila je krupna afera kada su izraelski mediji  to otkrili kvalificirajući sastanak tajnim. Otkrili su i da Liberman nikoga iz svog ministarstva niti  izraelskih vlasti nije obavijestio o tome. Nakon toga, mogle su se čuti i priče da su njih dvojica u Beču razrđivali strategiju za otcjepljenje RS od BiH.

Naši izvori iz inozemnih diplomatskih krugova kažu da su ministar Liberman i Vlada Izraela otpisali Dodika i okrenuli se državi Bosni i Hercegovini. Saša Nikolić kojeg su Livne i Dodik proglasili izdajnikom, bliski je suradnik Libermana i prisustvovao je i njegovom sastanku u ožujku  sa Igorom Crnatkom, minitrom vanjskih poslova. U prošlotjednom pismu Ministarstva vanjskih poslova Izraela službenom Sarajevu, pored ostalog, kaže se da stavovi Ariea Livnea ne predstavljaju stavove države Izrael, da je on nepoželjna osoba i da mu je zabranjeno prisustvo sastancima izraelskih i bh.  dužnosnika.

Na Dodikovu izjavu da će RS prekinuti sve odnose sa Izraelom u diplomatskim krugovima reagira se smijehom što izaziva njegovu još veću zabrinutost za osobnu političku karijeru jer je svjestan moći i utjecaja koje Izreal ima u Europi, SAD i Rusiji.

Tko koristi vilu u Beogradu?

Dok se čekaju rezulati istrage koju Tužiteljstvo BiH vodi protiv Pavlović banke i Milorada Dodika, čeka se i odgovor od izraelskih vlasti. O čemu se radi? Istragom protiv Pavlović banke obuhvaćen je i Dodik osumnjičen za pranje novca, zapravo poizanje fiktivnog kredita od 750.000 eura kojim je kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje. On je izjavio da kredit vraća zahvaljujući tome što tu vilu u Beogradu izdaje Veleposlanstvu Izraela u Srbiji.

Međutim, prema neslužbenim pričama iz Beograda, Veleposlanstvo Izraela nikada nije koistilo tu vilu, a Dodik je do papira o rentanju došao zahvaljujući vezama sa Avigdorom Libermanom u vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova Izreala.

Dodikova vila nalazi se u ulici Vaska Pope u Beogradu, a na službenoj stranici Veleposlanstva Izraela u Srbiji stoji da je smješten u beogradskoj ulici Bulevar   kneza Aleksandra Karađorđevića 47.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autrovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala

(Vijesti.ba / Dnevni list)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo