Sarajevo -4 °C Petak 23.03.


21.04.2017. / 14:49h Politika - Banja Luka

Potpisan Memorandum o razumijevanju Vlade RS-a i sindikata

Potpisan Memorandum o razumijevanju Vlade RS-a i sindikata
Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović i predstavnici granskih sindikata pravosuđa, uprave, MUP-a i prosvjete potpisali su danas u Banjoj Luci Memorandum o razumijevanju o izmirenju obaveza iz prethodnog perioda, zaključno s 31. decembrom 2016. godine.

Ukupne obaveze po osnovu rada i naknada iznose 17,7 miliona KM, od čega 4,5 miliona predstavlja obaveze po osnovu sudskih presuda i sudskih postupaka. 
 
Vlada RS-a je prihvatila uslove sindikata da se redovno izmiruju tekuće obaveze i da zajedno s resornim ministarstvima u roku od mjesec dana rade na rješavanju pitanja onih radnika koji su u toku sudskog postupka.
 
- Ukupne obaveze prema zaposlenima po osnovu rada i naknada iznose 17,7 miliona KM i Vlada te obaveze želi izmiriti. Od tog iznosa, utužene obaveze iznose 4,5 miliona KM - rekao je Kasipović novinarima.
 
Po njegovim riječima, prvo će biti izmirivane obaveze za period 2011.-2014. godina, počevši od otpremnina u iznosu od 765.000 KM, što bi trebalo da bude uplaćeno nakon isplate plaće za april. 
 
- Nakon toga u dvije rate ćemo izmirivati obaveze za period 2011.-2014. godina od 903.000 KM, poslije čega će obaveze za period 2015.-2016. godina biti izmirivane u 12 jednakih mjesečnih rata - kazao je je Kasipović. 
 
Po njegovim riječima, u roku od mjesec dana od potpisivanja ovog memoranduma sindikati i resorna ministarstva će zajedno da rade na rješavanju ovog pitanja, dok će zadatak svakog od ministarstva biti da obezbijedi novac za isplatu. 
 
Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Tomislav Vrhovac je izjavio da je potpisivanjem Memoranduma pokušaj da se riješi problem dugovanja Vlade RS-a prema budžetskim korisnicima, dodavši da se radi i o pokušaju pronalaženja rješenje za budžetske korisnike koji su pokrenuli tužbe za naplatu dugovanja, a nisu još nisu dobili sudske presude.
 
- To ćemo dogovarati u narednih mjesec dana, a s Vladom je dogovoreno da pregovaramo o regulisanju pitanja prevoza - rekao je Vrhovac.
 
Memorandum je uime Sindikata obrazovanja nauke i kulture RS-a potpisao Dragan Gnjatić, uime Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Јondić, dok je uime Sindikata pravosuđa dokument potpisao Siniša Petrović.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!