21.04.2017. / 14:32h Politika - Banja Luka

Dodik optužio pravosuđe za blokadu 'Alumine'

Dodik optužio pravosuđe za blokadu 'Alumine'
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da vlast tog entiteta podržava rad zvorničke “Alumine”, optužujući pravosuđe da je odgovorno što ta kompanija danas ne može da radi.

Rekao  je da je u slučaju blokade računa “Alumine” “pravosuđe u funkciji kriminala, a ne radnika te kompanije”, ocijenivši da on kao predsjednik RS-a nema pravo da se miješa u rad pravosudnih institucija.

-Blokirati rad tog preduzeća, a ne sačekati konačnu odluku suda je loša pozicija. Nemoguće je zamisliti da pravosuđe nije zainteresovano da 'Alumina' funkcioniše- istakao je Dodik na konferenciji za novinare, dodavši da je ta firma okosnica razvoja donjeg Podrinja.

Osnovni sud u Zvorniku je prije 12 dana blokirao račune “Alumine” zbog spornog potraživanja koje je fočanska kompanija “Pavgord" otkupila od litvanske UKIO banke, mada je Okružni privredni sud u Banjoj Luci naložio da se račun ne blokira.

-Uprava 'Alumine' se žalila i tražila da se obustavi blokada potraživanja. Sada imamo jednu blokadu i sva pitanja u vezi s tim su pitanja za pravosuđe- naglasio je predsjednik RS-a.

Po njegovim riječima bolovanje jednog sudije ne može biti razlog da jedna firma, poput "Alumine", ne radi.

Dodik tvrdi da je pravosuđe u “funkciji kriminala i lopovluka”, a ne društva u cjelini, a posebno ne u funkciji radnika koji rade u “Alumini”, kao  i da je nepoštivanje pravosudne hijerarhije dovelo do blokade računa te kompanije.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još