21.04.2017. / 12:57h Politika - O evropskom putu BIH i OSBiH

Pendeš predstavila publikaciju 'Dvije godine uspjeha i napretka'

Pendeš predstavila publikaciju 'Dvije godine uspjeha i napretka'
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je u Sarajevu prezentirala publikaciju "Dvije godine uspjeha i napretka" u kojoj je predstavljeno sve ono što je urađeno na evropskom i evroatlantskom putu te kako se situacija u Oružanim snagama BiH popravila.

Dodala je da je u publikaciji akcent stavljen na glavne aktivnosti Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH, kao što su odbrana zemlje, sudjelovanje u mirovnim misijama, odgovor na prirodne katastrofe i nesreće te deminiranje, u čemu MO i OS imaju aktivno učešće.
 
- Poseban fokus smo stavili na sudjelovanje u mirovnim misijama i uskoro će biti potvrđena odluka Predsjedništva BiH o sudjelovanju u Centralnoj Africi zajedno s europskim snagama - najavila je Pendeš. 
 
Istakla je da je misija s EU jako bitna i iz političkih razloga, jer prioritet BiH jeste da bude dio EU. 
 
U Publikaciji se između ostalog navodi da je u protekle dvije godine u vojnu službu primljeno 715 osoba, da je raznim metodama riješeno više od 5.000 tona streljiva te da su OSBiH tokom 2015. i 2016. godine deminirale više od pet milijardi kvadratnih metara kontaminiranih područja.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!