Sarajevo -5 °C Nedjelja 25.02.


21.04.2017. / 12:17h Politika - Stavovi Kruga 99

Izborni zakon BiH nedemokratski i diskriminatoran

Izborni zakon BiH nedemokratski i diskriminatoran
Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ je, želeći dati svoj doprinos u proceduri izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, održala sesiju na kojoj je razmotren postojeći zakon u ovoj oblasti te definirani određeni prijedlozi.

U saopćenju Kruga 99 navedeno je da je posebna pažnja posvećena tome da BiH ima obavezu da svoj Ustav i sve zakone usklađuje s evropskom pravnom stečevinom, čiji je sastavni dio niz evropskih dokumenata i odluka evropskih sudova u različitim predmetima.
 
- U tom pogledu, jasno je kako Ustav BiH, kao Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma nije usklađen sa Evropskom konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koja kao pravni akt ima prednost u odnosu na Ustav BiH i sve zakone, pa tako i u odnosu na Izborni zakon BiH i direktno je primjenjiva u BiH. Zato smatramo da je izuzetno važno, kao prvi korak, uskladiti odredbe Ustava BiH s pomenutom konvencijom o ljudskim pravima, kao i odlukama Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetima Sejdić-Finci, Pilav, Šlaku i Zornić - navodi se u saopćenju.
 
Dodaje se da je, bez obzira da li postoji ili ne postoji politička volja za promjenama Ustava BiH, Asocijacija nezavisnih intelektualaca razmotrila važeći Izborni zakon BiH te o tome zauzela određene stavove.
 
Prije svega, ističu da Ustav BiH nije usklađen s evropskom pravnom stečevinom i zahtijeva ozbiljnu ustavnu reformu, kako bi BiH imala mogućnost da napreduje u okviru euro-atlantskih integracija.
 
Navode da je Izborni zakon BiH „nedemokratski i diskriminatoran, jer nemaju svi građani pravo da budu birani i da biraju sve građane BiH; da nije u skladu s Odlukama Evropskog suda u Strasbourgu u predmetima: Sejdić-Finci, Pilav, Šlaku i Zornić, te da u okviru svojih procedura izaziva sumnju kod građana u regularnost izbora.
 
Iz Kruga 99 navode da se dio izbornih procedura uopće ne provodi, što također stvara sumnje kod građana; da spiskovi birača ne odgovaraju stvarnom stanju; da su „ birački odbori u najvećoj mjeri ispolitizirani i nisu nepristrasni“ te da provođenje procedure brojanja glasova nije dovoljno uređeno, što ostavlja brojna pitanja otvorenim.
 
- Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 uočila je niz nedostataka važećeg Izbornog zakona BiH, koji su manjim dijelom političke, a većim dijelom tehničke ili proceduralne prirode - navodi se u saopćenju.
 
Zbog toga Krug 99 predlaže Interresornoj radnoj grupi za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, kao i parlamentu BiH, odnosno političkim strankama koje imaju svoje predstavnike u državnim zakonodavnim organima, da se u toku rasprave o izmjenama ovog zakona u razmatranje uzmu njihovi prijedlozi i sugestije.
 
- Vjerujemo da će do izmjena Izbornog zakona BiH doći na način da on odražava izbornu volju građana kao i osnovna demokratska načela iz evropske pravne stečevine. Svako drugo rješenje može ovu zemlju odvesti korak unazad na putu euroatlantskih integracija, što se nadamo da nije nikom želja niti namjera – navodi se u saopćenju Kruga 99.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 


Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još