Sarajevo 1 °C Ponedjeljak 19.03.


21.04.2017. / 11:51h Kultura - Sarajevo

Održan Svečani uskrsni koncert u Narodnom pozorištu

Održan Svečani uskrsni koncert u Narodnom pozorištu
Hrvatsko kulturno društvo Napredak, u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom i Ambasadom Republike Austrije u BiH, u četvrtak, 20. aprila u Narodnom pozorištu u Sarajevu organiziralo je Svečani uskrsni koncert.

Na prigodnom programu našla su se djela Schuberta, Mascagnia, Mozarta, Händla i Mendelssohna, a uz orkestar Sarajevske filharmonije izvele su ga sopranistice iz Austrije, Isabel Seebacher i Megan Kahts, kao i domaći umjetnici, sopranistice Vedrana Šimić i Ana Babić te bas Ivica Šarić.
 
Svakako treba istaknuti praizvedbu „Uskrsne poeme“, orkestarskog djela mladog i talentiranog bosanskohercegovačkog kompozitora Tonija Toplana specijalno skladanog za ovu priliku.
 
Orkestrom Sarajevske filharmonije ravnala je dirigentica Nada Matošević Orešković iz Hrvatske.
 
Koncertu je doprinijela i sarajevska publika koja je umjetnike po nekoliko puta dugim aplauzom pozivala na bis te s oduševljenjem pratila sve izvedbe.
 
Nakon koncerta, u lobiju Narodnog pozorišta priređen je svečani domjenak na kojemu su muzičari Sarajevske filharmonije i solisti s publikom razmjenjivali dojmove.

 

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!