Sarajevo 13 °C Subota 17.03.


21.04.2017. / 11:32h Politika - Borba protiv sigurnosnih izazova

Mektić i Korajlić potpisali Sporazum o saradnji u borbi protiv kriminaliteta

Mektić i Korajlić potpisali Sporazum o saradnji u borbi protiv kriminaliteta
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji.

Kako je danas istaknuto taj sporazum omogućit će uključivanje akademske zajednice u pronalaženje kvalitetnih odgovora na sve složenije sigurnosne izazove kroz saradnju u stručnoj, obrazovnoj i naučno-istraživačkoj djelatnosti.
 
Mektić je napomenuo da takve aktivnosti imaju za cilj pravljenje takozvanog šireg fronta u borbi protiv svih oblika kriminaliteta koje prijete sigurnosti koja je osnovna stvar za kvalitetan život jer je sigurnost u svakoj oblasti ključna za napredak društva u cjelini.
 
Ocijenio je da se BiH nalazi u političkoj i ekonomskoj krizi koju osjete svi njeni građani, te je važno uključiti širu javnost u pronalasku načina za promjenu takvog stanja te dodao da sve to na određeni način prijeti sigurnom ambijentu.
 
- Zato je važno raditi analize i tražiti rješenja - kazao je Mektić, da bi se uspostavila pravna država i vladavina prava kao temeljni preduvjeti za politički, ekonomski i društveni razvoj države.
 
- Upravo ta slabost se zloupotrebljava, a mi ne činimo dovoljno da mobiliziramo akademsku zajednicu, ali i pravosudni sistem koji je u dubokoj krizi i predstavlja slab garant pravne države - mišljenja je ministar sigurnosti BiH.
 
Za Mektića je važno da se zajednički pronađe dugoročni koncept sigurnosnog razvoja zemlje te je najavio da će predstavnici tog fakulteta biti uključeni u donošenje strategija, akcionih planova i drugih dokumenata da bi se pronašle najbolje metode za rješenje krupnih sigurnosnih izazova.
 
Naglasio je i da se s novim sigurnosnim izazovima ne susreće samo BiH nego je u pitanju globalni problem budući da se pojavljuju novi oblici kriminaliteta, a organizirani kriminal prijeti da ugrozi globalnu sigurnost.
 
Mektić se osvrnuo i na pitanje korupcije, identificirajući je kao još jedan od složenih oblika kriminaliteta kazavši da je ona "metastazirala" u sve segmente društva.
 
Dodao je da postoje planovi za borbu protiv korupcije, ali da BiH nedostaju konkretni rezultati koji bi bili pokazatelj da se radi na zaustavljanju korupcije i rješenju tog problema.
 
Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić podcrtao je da su ta interdisciplinarna obrazovna institucija i Ministarstvo sigurnosti i do sada sarađivali te da se je današnjim sporazumom formalno ozvaničena ta saradnja.
 
Istaknuo je da Fakultet želi biti dio širokog fronta u borbi protiv sigurnosti izazova, najavljujući da će se i kroz nove nastavne planove uvoditi proučavanje novih sigurnosnih izazova.
 
Za njega je također važno da se o problemu ne govori samo kada se neki kriminalni događaj dogodi nego je od izuzetnog značaja analizirati ga i tražiti uzorke nastanka takvi kriminalnih pojava posebno kada je u pitanju terorizam i nasilni ekstremizam, ali i drugi oblici devijantnih ponašanja.
 
- Pravno nereguliranje nekih oblasti dovodi do pravne nesigurnosti građana, ali i do pravne sigurnosti terorista i drugih izvršilaca krivičnih djela, odnosno dok se sve pravno ne normira teroristi i kriminalci bit će pravno sigurni - kazao je Korajlić.
 
Kako je najavljeno u sveukupnu borbu protiv sigurnosnih izazova namjeravaju se uključiti i druge obrazovne i naučne institucije kako bi akademska zajednica bila dio borbe protiv tih pojava, a sve s ciljem osiguranja kvalitetnije života bh. građana.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!