Sarajevo 10 °C Subota 17.03.


20.04.2017. / 16:51h Politika - Posebna sesija

"Krug 99" predložio izmjene i dopune Izbornog zakona BiH

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 je, dajući doprinos u proceduri izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, održala je posebnu sesiju na kojoj je razmotren postojeći zakon u ovoj oblasti. Posebna pažnja posvećena je tome da BiH ima obavezu da svoj Ustav i sve zakone usklađuje s evropskom pravnom stečevinom, čiji je sastavni dio niz evropskih dokumenata i odluka evropskih sudova u različitim predmetima, saopćeno je iz te asocijacije.

U tom pogledu, Ustav BiH, kao Anex 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije usklađen s Evropskom konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i temeljnim slobodama, navode.

Iz Kruga 99 ističu da je važno, kao prvi korak, uskladiti odredbe Ustava BiH sa spomenutom konvencijom o ljudskim pravima, kao i odlukama Evropskog suda za ljudska prava iz Strassbourga u predmetima Sejdić-Finci, Pilav, Šlaku i Zornić.

Međutim, bez obzira na to da li postoji ili ne postoji politička volja za promjenama Ustava BiH, Asocijacija nezavisnih intelektualaca je razmotrila važeći Izborni zakon te o tome zauzela određene stavove, između ostalih, stav da Ustav BiH nije usklađen s evropskom pravnom stečevinom te da zahtijeva ozbiljnu ustavnu reformu, kako bi BiH imala mogućnost da napreduje u okviru euro-atlantskih integracija.

Izborni zakon BiH ocijenili su kao nedemokratski i diskriminatoran, jer po njemu svi građani nemaju pravo da budu birani niti da biraju sve građane BiH.

Iz tih razloga, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 predložila je Interresornoj radnoj grupi za izmjene i dopune Izbornog zakona, kao i parlamentu BiH, odnosno političkim strankama koje imaju svoje predstavnike u državnim zakonodavnim organima, da se u toku rasprave o izmjenama ovog zakona uzmu u razmatranje njihovi prijedlozi i sugestije.

Izrazili su uvjerenje da će do izmjena Izbornog zakona BiH doći na način da on odražava izbornu volju građana kao i osnovna demokratska načela iz evropske pravne stečevine.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!