Sarajevo 1 °C Utorak 20.03.


20.04.2017. / 16:12h Svijet - Reuters

Postoje dokazi da se Putin miješao u izbore u SAD-u

Postoje dokazi da se Putin miješao u izbore u SAD-u
– Organizacija koju kontrolira Vladimir Putin, ruski predsjednik, razvijala je planove da utječe na američke predsjedničke izbore 2016. godine i okrene ih u korist Donalda Trumpa te da naruši povjerenje glasača u američki izborni sistem.

Ovu informaciju su agenciji Reuters potvrdila tri sadašnja i četiri bivša američka zvaničnika. Oni su opisali dva povjerljiva dokumenta iz „think tank“ organizacije pod kontrolom Vladimira Putina koja opisuju okvir za djelovanje na onome za šta su američke obavještajne službe utvrdile da je uplitanje u rezultate novembarskih izbora u SAD.
 
Američki obavještajci su došli do dokumenta koji je izradio moskovski Institut za strateške studije. Njime upravlja umirovljeni obavještajac kojeg imenuje Putinov ured.
 
Prvi od dva dokumenta je napisan u junu prošle godine i cirkulirao je među visokim nivoima ruske vlade i nije adresiran ni na koga posebno. U njemu se preporučuje pokretanje kampanje na društvenim mrežama i medijma pod ruskom kontrolom da se izabere predsjednik koji bi imao mekši pristup prema Rusiji od bivšeg predsjednika Baracka Obame.
 
- Drugi dokument, napravljen u oktobru je distribuiran na isti način. U njemu se upozorava da će demokratski kandidat Hillary Clinton „najvjerovatnije pobjediti“, stoga se savjetuje da se prekine propaganda za Trumpa te da se oštrica usmjeri ka podrivanju američkog izbornog sistema i naruši reputacija Hilary Clinton - rekli su zvaničnici agenciji Reuters.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!