Sarajevo 0 °C Utorak 20.03.


20.04.2017. / 12:32h Regija - Zaštita slovenskih interesa

Lex Mercator iduće sedmice pred slovenskim parlamentom

Lex Mercator iduće sedmice pred slovenskim parlamentom
'Lex Mercator' će se iduće sedmice naći pred slovenskim parlamentom, odlučili su u četvrtak zastupnici o tom zakonu kojima vlada želi zaštititi slovenske interese u krizi hrvatskog koncerna "Agrokora, vlasnika Mercatora.

Četrdeset sedam zastupnika glasalo je za, a dvadeset protiv zakona koji predviđa imenovanje vladinog povjerenika u upravu Mercatora koji treba osigurati da ne dođe do odljeva novca iz Mercatora u matičnu firmu sa sjedištem u Zagrebu.
 
Kontroverzni zakon koji je sporan za oporbu i neke ustavne stručnjake naći će se na dnevnom redu u utorak 25. aprila, najavio je predsjednik parlamenta Milan Brglez.
 
Svrha zakonskog prijedloga je zaštititi javni interes te spriječiti štetne poslove u slučaju insolventnosti, do kojih bi eventualno došlo u odnosu Mercatora i matične tvrtke, pojasnili su predstavnici slovenske vlade.
 
Oporbeni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Tanko je kazao da nema potrebe da se zakon donosi "na vrat-na nos" i po hitnom postupku, tim prije što Mercator po tvrdnjama uprave posluje stabilno, iako ima oko 500 miliona eura obveza prema slovenskim dobavljačima koji su prema matičnom Agrokoru izloženi samo sa 40-ak miliona.
 
Po mišljenju oporbe, lex Mercator predstavlja državni intervencionizam u privatno vlasništvo i u sukobu jes europskim korporacijskim pravom.
 
Prema podacima iz medija, ukupni dug Mercatora iznosi oko 900 miliona eura, a ukupne obveze prema dobavljačima oko 500 miliona.
 
Rezultate poslovanja u prva tri mjeseca ove goidne Mercator bi trebao objaviti krajem ovog mjeseca iako se to očekivalo sredinom ove sedmice, navode slovenski mediji.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!