Sarajevo 0 °C Utorak 20.03.


19.04.2017. / 17:02h Regija - Ustavni sud Crne Gore

Naknade za majke troje i više djece neustavne

Naknade za majke troje i više djece neustavne
Ustavni sud Crne Gore donio je danas odluku da naknade za majke troje i više djece nisu u skladu sa Ustavom.

Ovu odluku, Ustavni sud je donio postupajući po inicijativi Gospave Vujisić, Dragoljuba Bukilića i Draginje Rakočević iz Kolašina, ocjenjujući da su pojedine odredbe zakona diskriminatorske i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

Odluku Ustavnog suda ispred ove institucije dočekale su majke koje su se okupile oko 13 sati. One su, nakon što su saznale za odluku suda kazale da su razočarane, a neke od njih su pokušale da uđu u zgradu suda, koju danas obezbjeđuje na desetine policajaca.

U toku su konslultacije majki o daljim koracima, a mnogima od njih nije jasno da li današnja odluka suda znači i ukidanje naknada za majke koje su ovo pravo ostvarile.

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada bio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina.

Odlukom Vlade naknade su umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura. Oko 21.000 žena korisnice su ovih naknada.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!