Sarajevo 0 °C Utorak 20.03.


19.04.2017. / 14:20h Regija - Hrvatska

Grabar-Kitarović imenovala posebne savjetnike za holokaust

Grabar-Kitarović imenovala posebne savjetnike za holokaust
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je svoje novoimenovane posebne savjetnike za pitanja holokausta, demografske obnove te digitalne transformacije i STEM-a.

Predsjednica je istaknula kako imenovanje posebnih savjetnika za svrhu ima jačanje političke agende za koju se zalagala od početka svoje kampanje i mandata.

„To su demografska obnova, obrazovanje i zapošljavanje mladih te izgradnja domovinskog zajedništva u ozračju društvene sinergije i tolerancije“, izjavila je Grabar-Kitarović.

Poručila je kako se problemi gospodarstva i demografije uzajamno generiraju te kako ih je potrebno uzajamno i rješavati.

Kao otežavajuće okolnosti u provedbi svojih obećanja, predsjednica je navela nedostatak političke komunikacije, pad jedne vlade, te dvoje parlamentarne izbore u manje od dvije godine.

„Uvjerena sam kako smo nakon proteklih parlamentarnih izbora ušli u stanje političke stabilnosti“, poručila je.

Ocijenila je kako je Vlada pokazala zainteresiranost za rješavanje demografskih problema, no kako je Hrvatska s obzirom na demografski suficit u izvanrednom stanju.

Poručila je kako očekuje intenziviranje provedbe kurikularne reforme, a kao rezultat toga školu oslobođenu presije nepotrebnih informacija.

Na predstavljanju zbog bolesti nije sudjelovao posebni savjetnik za pitanje holokausta Branko Lustig.

„Prošlost 20. stoljeća još nas teško opterećuje naslijeđima ratova i totalitarnih sustava komunizma i fašizma te nacionalsocijalizma kojega su pripadnici židovskog naroda bili najveće žrtve“, poručila je predsjednica.

Kazala je kako je Branko Lustig „kao dijete preživio užas logora da bi svoj život posvetio širenju razumijevanja među ljudima“ te izrazila nadu kako će njegovo imenovanje pomoći hrvatskom društvu da razriješi pitanja prošlosti.

Posebni savjetnik za demografsku obnovu Anđelko Akrap je ukazao na potrebu preokreta dugoročnih demografskih pokazatelja u svrhu očuvanja hrvatskog gospodarstva. Ukazao je na činjenicu da hrvatska od 70-ih godina prošlog stoljeća ima negativne demografske procese te kako u radnu dob pristižu sve malobrojniji naraštaji.

Upozorio je na važnost usvajanja dugoročne demografske strategije uz suglasje političkih i gospodarskih elita. Kao najvažnije mjere naveo je smanjenje nezaposlenosti te široko rasprostranjenog rada na određeno, kao i poboljšanje materijalnog i radnog statusa roditelja, djece i trudnica.

Posebni savjetnik za digitalnu transformaciju i STEM Nenad Bakić najavio je nastavak svog dugogodišnjeg rada na razvijanju STEM područja i digitalne transformacije u školama.

Poručio je kako je STEM jezgra suvremenih kurikuluma u razvijenom svijetu koji idu prema razvijanju komunikacijskih vještina, vještina kritičkog razmišljanja i učenja.

Rad posebnih savjetnika Republike Hrvatske je volonterski.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!