Sarajevo 0 °C Utorak 20.03.


19.04.2017. / 13:28h Regija - Afera "Primorka"

U Podgorici uhapšeno 12 osoba zbog sumnje za zloupotrebe u privredi

U Podgorici uhapšeno 12 osoba zbog sumnje za zloupotrebe u privredi
Crnogorska policija uhapsila je jutros 12 osoba, osumnjičenih da su učinili krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Kako je saopšteno iz Specijalnog državnog tužilaštva, uhapšeni su generalni sekretar zajednice opština Refik Bojadžić, nekadaši član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković i nekoliko službenika Ministarstva finansija, zbog umiješanosti u aferu "Primorka". Specijalno tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje savjetnika u ambasadi Crne Gore u Briselu Predraga Stamatovića.

Jutrošnja hapšenja su rezultat istraga koju je Specijalno tužilaštvo pokrenulo zbog slučaja Melgonija "Primorka".

Naime, Vlada Crne Gore  je 2010. godine za investiciono ulaganje u ovu firmu dala saglasnost za kredit od četiri miliona eura, zaključen između NLB Montenegro banke i preduzeća "Melagonija Primorka" iz Bara .

Kredit je kako se sumnja, nenamjenski iskorišćen.

"Postoji osnovana sumnja da je plan kriminalne organizacije bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara, u programiranom stečaju „Primorke“ a.d. Bar, kupi imovina tog preduzeća pod povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala određena banka. Takođe se sumnja da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u „ Primorki“ i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu", piše u saopštenju Specijalnog tužilaštva.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!