Sarajevo 20 °C Utorak 24.04.


18.04.2017. / 19:03h Zanimljivosti - Misteriozno stvorenje

Pronađen džinovski crv koji sam sebi pravi kućicu

Pronađen džinovski crv koji sam sebi pravi kućicu
Živo stvorenje dugačko oko 90 cm, sa ljigavom, sjajnom crnom kožom, izgleda kao neka neman iz naučnofantastičnih filmova, ali je to zapravo džinovski brodski crv.

Pronađeno u blatu u plitkoj laguni na Filipinima, ovo stvorenje nikad nije opisano u nauci, iako se za njegovo postojanje zna 200 godina, zahvaljujući fosilima tog crva.
 
"Iako ljudi znaju da ove životinje postoje, ništa nismo znali o njima", kaže Den Distel sa Nortvestern univerziteta i jedan od autora rada objavljenog u časopisu "PNAS".
 
"To je misteriozan organizam."
 
Distel ističe da su naučnici na osnovu fosila opisali ovo stvorenje, ali da su tek sada biolozi dobili priliku da ga vide živo.
 
Kuphus polythalamia, kako glasi latinski naziv ovog crva, živi u blatu unutar tube od kalcijum karbonata koju samo luči. Tuba mu služi kao "kućica", a kada je prerastu, crvi otvaraju jedan njen kraj, produže je i ponovo zapečate.
 
Kraj tube je u obliku slova Y, a kroz dva sifona neobično stvorenje usisava i izbacuje vodu radi disanja.
 
Iako je poznat kao "brodski crv", po rođacima čija se ishrana sastoji uglavnom od vlažnog drveta, ova životinja je u stvari vrsta školjke.
 
Pošto su zajedno s tubama zakopani u blatu, praktično su nevidljivi za ronioce istraživače. Međutim, ovog puta su pronašli desetak tuba i jednu od njih otvorili.
 
Istraživanja su pokazala da ova školjka ne jede blato, nego zavisi od bakterija koje žive u njenim škrgama i koje koriste vodonik sulfid iz vode kao izvor energije. Ta energija se zatim koristi da ugljen dioksid pretvori u nutrijente za crva.
 
Distel dodaje da ovo otkriće mnogo doprinosi razotkrivanju evolucije simbiotičke veze između organizama koji zavise od sulfida i drugih stvorenja.
 
Za mene je ovo bilo kao da sam pronašao živog dinosaurusa - nešto o čemu znamo samo na osnovu fosila.

(Vijesti.ba / NN)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!