Sarajevo 3 °C Ponedjeljak 19.03.


18.04.2017. / 13:50h Auto - Impresivno dostignuće unosi nemir

Auto sa vještačkom inteligencijom sam naučio vožnju od čovjeka

Auto sa vještačkom inteligencijom sam naučio vožnju od čovjeka
U magazinu prestižnog američkog Tehnološkog instituta Masačusetsa objavljen je tekst pod nazivom "Mračna tajna u srcu vještačke inteligencije", u kojem se navodi da "niko zapravo ne zna kako najnapredniji algoritmi rade to što rade".

"To bi mogao da bude problem", stoji u tekstu.
 
Navodi se da je "prošle godine čudan automobil koji upravlja samim sobom pušten na mirne puteve okruga Monmaut u saveznoj državi New Jersey".
 
"Eksperimentalno vozilo, koje su razvili istraživači proizvođača čipova "Invidije", nije se po izgledu razlikovalo od drugih autonomnih automobila, ali nije bilo nalik bilo čemu što su prikazali Google, ''Tesla'' i  Generale Motors i pokazalo je rastuću moć vještačke inteligencije", piše u članku.
 
Navodi se da "automobil nije slijedio nijednu instrukciju koju mu je zadao inženjer ili programer".
 
"Umjesto toga, u potpunosti se oslanjao na algoritam uz pomoću kojeg je naučio samog sebe da vozi gledajući čovjeka kako to radi. Obezbjediti da automobil vozi na ovakav način bilo je impresivno dostignuće. Ali istovremeno, pomalo unosi i nemir, pošto nije u potpunosti jasno kako automobil donosi odluke", stoji u tekstu.
 
Navodi se da "informacija iz senzora vozila ide pravo u ogromnu mrežu vještačkih neurona koji obrađuju podatke i onda zadaju komande neophodne da bi se upravljalo volanom, kočnicama i drugim sistemima".
 
"Rezultat izgleda da je u skladu sa reakcijama koje bi ocekivali od ljudskog vozača. Ali, šta ako jednog dana uradi nešto
 
neočekivano - udari u drvo, stane kada se uključi zeleno svjetlo na semaforu? Kako sada stvari stoje, biće teško odgonetnuti zašto je to učinio. Sistem je toliko složen da bi čak i inženjerima koji su ga osmislili moglo da bude teško da izoluju razlog bilo koje pojedinačne izvedene akcije", navodi se u tekstu magazina Tehnološkog instituta Masačusetsa.
 
Magazin navodi da sličnu misteriju izaziva i program "Deep patience" koji se primenjuje u bolnici Maunt Sinaj u Njujorku i vrlo precizno procjenjuje bolesti pacijenata, bez bilo kakvog uticaja ili uplitanja ljekara ili drugog medicinskog osoblja.

 

(Vijesti.ba / Tanjug)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!