11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

17.04.2017 / 13:24 Kultura - Sarajevo

Predstavljeno 21. izdanje časopisa 'Bosniaca'

Predstavljeno 21. izdanje časopisa 'Bosniaca'
Foto: Vijesti.ba
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH) danas je predstavila 21. izdanje časopisa "Bosniaca".

Direktor te biblioteke Ismet Ovčina kazao je da časopis izlazi jednom godišnje te da se u njemu objavljuju originalni, stručni i naučni radovi te sistematizirana građa od velikog značaja za obnovu kolekcije biblioteke i bibliotečku struku u cjelini.
 
Naglasio je da novo izdanje časopisa sadržajno obrađuje niz aktuelnih tema iz domena bibliotečko-informacionog sistema, dokumentiranog naslijeđa, informacija i servisa u novom tehnološkom sistemu.
 
- Ovo izdanje obuhvata devet stručnih radova i tri prikaza koji sa stanovišta kvaliteta, naučne i stručne relevantnosti u potpunosti zadovoljavaju kriterije koji su neophodni za publikovanje rada - pojasnio je.
 
Ovčina je naglasio da se, između ostalog, mogu pročitati radovi autorice Iryne Kuchma iz Ukrajine „Kako povećati vidljivost i utjecaj istraživanja u BiH“, zatim prikaz konferencije Instituta za informatiku u Madridu, rad o digitalnoj bibliotečkoj građi Orijentalnog instituta te još mnogo toga.
 
Profesorica Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta UNSA Senada Dizdar istakla je da taj časopis spada u rijetke publikacije koji se referiraju na posebnu oblast unutar informacijske znanosti te da predstavlja broj koji svojim kontinuitetom i tradicijom svjedoči o velikom zalaganju NUBBiH-a bez obzira na uslove u kojima radi.
 
Književnik Gradimir Gojer, koji je ovom prilikom i dobio zahvalnicu jer je biblioteci donirao 814 knjiga, kazao je da taj broj časopisa ima nemjerljiv značaj obzirom na međunarodnu redakciju koja ga je uredila. 
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo