Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


15.04.2017. / 13:17h Zanimljivosti - Putovanje i turizam

Finska je najsigurnija zemlja na svijetu za turiste, BiH na 76. mjestu

Finska je najsigurnija zemlja na svijetu za turiste, BiH na 76. mjestu
Finska je najsigurnija zemlju na svijetu za posjete turista, navodi se u novom izvještaju. Bosna i Hercegovina se nalazi na 76. mjestu.

Svjetski ekonomski forum iz Ženeve objavio je izvještaj nazvan Travel & Tourism Competitiveness Report, u kojem je rangirano ukupno 136 zemalja po faktorima koji utječu na sektor turizma. Izvještaj doprinosi razvoju i konkurentnosti zemalja.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Island su na drugom i trećem mjestu na svjetskoj rang listi, koja mjeri izloženost turista poslovnim i sigurnosnim rizicima, uključujući nasilje i terorizam.

Šokantno je to što su Sjedinjene Američke Države, uprkos popularnosti kao jedne od boljih turističkih destinacija, na nezavidnom 84. mjestu. Velika Britanija je na 78. mjestu.

Pritom je Bosna i Hercegovina, naprimjer, bolje rangirana od SAD-a i Velike Britanije, a nalazi se na 76. mjestu.

Oman je zauzeo četvrto mjesto, a odmah potom su Hong Kong, Singapur i Norveška na petom, šestom i sedmom mjestu. Švicarska je na osmom, Ruanda na devetom, a Katar na desetom mjestu.

Riječ je o dvogodišnjem izvještaju koji je sastavio Svjetski ekonomski forum iz Ženeve. Kako navode, rizik da postanete žrtva sitnog zločina nije bio uključen u kategoriju.

Najmanje sigurna destinacija u svijetu je Kolumbija, zatim ratom razoreni Jemen i El Salvador.

(Vijesti.ba / Klix.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!