Sarajevo 20 °C Utorak 24.04.


12.04.2017. / 12:10h Zanimljivosti - Rezultati istraživanja

Globalno zagrijavanje otopiti će 40 posto permafrosta na Zemlji

Globalno zagrijavanje otopiti će 40 posto permafrosta na Zemlji
Klimatske promjene ugrožavaju permafrost, odnosno tipično smrznuto tlo Arktika i visokih planinskih regija u kojem se procjenjuje da je sačuvano više ugljika od količine koja je već prisutna u atmosferi.

Prema rezultatima tima britanskih, švedskih i norveških istraživača, otapanje permafrosta (tlo koje se nalazi na temperaturi tačke topljenja vode - 0° stupnja Celzija, ili ispod nje, u razdoblju od dvije ili više godina) sve više ovisi o globalnom zagrijavanju nego što se ranije mislilo.

Porast temperature mogao bi otopiti do 40 posto permafrosta, što će uzrokovati znatne emisije stakleničkih plinova.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change, stručnjaci procjenjuju kako je permafrostom prekriveno oko 15 miliona četvornih kilometara Zemlje, prenosi portal croenergo.eu.

Ukoliko dođe do globalnog porasta temperature za 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko doba, otopilo bi se oko 6,6 miliona četvornih kilometara, to jest više od 40 posto permafrosta.

Međutim, znanstvenici ističu da će se u slučaju poštivanja većine ambicioznih ciljeva Sporazuma o klimi iz Pariza, gubitak permafrosta pasti na 4,8 miliona četvornih kilometara.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!