Sarajevo 20 °C Utorak 24.04.

11.04.2017. / 11:04h Zanimljivosti - Jedinstvena umjetnost

Budina skulptura napravljena od 20 hiljada mrtvih kukaca

Japanski umjetnik Yoneji Inamura proveo je šest godina u prikupljanju 20 hiljada različitih buba kako bi od njih stvorio skulpturu Bude.

Ne zna se kako je Inamura počeo s lovom i skupljanjem kukaca, a nagađa se da je pomagao lokalnoj djeci u skupljanju buba i jednostano postao fasciniran s njima.
 
Budući da živi u ruralnom području Japana, oduvijek je okružen raznim vrstama kukaca, a većinu svog slobodnog vremena posvećuje hvatanju i širenju svoje zbirke kukaca, prenosi Oddity Central.
 
Inamura nije profesionalni umjetnik, a 1970. godine došao je na ideju da svoje bube iskoristi upravo za umjetnost.
 
Njegov prvi znameniti rad bila je drvena skulptura samuraja prekrivena s pet hiljada buba, a proveo je deset mjeseci da bi bube pretvorio u jedinstveni oklop za samuraja.
 
Ipak, kako to obično biva, nisu svi oduševljeni ovom vrstom umjetnosti i Inamura se našao na meti kritika nepotrebnog ubijanja životinja u svrhu umjetnosti.
 
Budina skulptura datira još iz 70-ih godina prošlog vijeka, ali je bila zaboravljena i tek je prije dvije godine ponovno otkrivena.
 
Inamura je nedavno preminuo u dobi od 98 godina, a ova vrsta umjetnosti zaista je jedinstvena u svijetu.

 

(Vijesti.ba / NN)
 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!