Sarajevo 20 °C Utorak 24.04.


11.04.2017. / 10:57h Zanimljivosti - SRC Ajdinovići

Osnovana nova ergela bosanskog brdskog konja

Osnovana nova ergela bosanskog brdskog konja
U okviru Sportsko-rekreacionog centra Ajdinovići nedavno je osnovana ergela, druga u Federaciji BiH, za uzgoj bosanskog brdskog konja.

Kako je Feni izjavio vlasnik ergele Žiga, hipolog Enver Žiga, koji je pružao stručnu pomoć pri osnivanju nove ergele, njenim osnivanjem u velikoj mjeri će biti olakšan posao na ergeli Žiga u kojoj se već duže vremena vodi borba za očuvanje ove pasmine.
 
"Nova ergela pod nazivom Bosat je smještena u mjestu Ajdinovići koje je na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara. Za konje je napravljena moderna štala, padok, i osigurano dovoljno pašnjaka za ljetnu ispašu i to pašnjaka s vrlo kvalitetnom planinskom travom", naveo je Žiga.
 
Ističe da su sve to idealni uvjeti za uzgoj konja, pa je realno očekivati uspješan rad ergele i veoma brzo povećanje rasplodnog stada. Za ergelu je već nabavljeno devet grla s ergele Borike, ergele Žiga i iz narodnog uzgoja.
 
Ergelu Bosat su krajem marta posjetili prof. dr. Matjaž Mesarić i prof. dr. Marko Cotman s Veterinarskog fakulteta iz Ljubljane i predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja Anton Dolinšek.
 
Cilj posjete bio je čipiranje konja, uzimanje uzoraka dlake za DNK analizu i uzimanje mjera za svakog konja pojedinačno. U narednih mjesec dana na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani bit će obrađeni podaci za svakog konja pojedinačno, a za grla koja budu ispunjavala uvjete bit će izdate identifikacijske knjižice i konji će ući u registar pasmine.
 
"Ovo je događaj koji bi mogao imati izuzetno značajnu ulogu u povećanju brojnosti ove dragocjene pasmine, za lakšu realizaciju usvojenog uzgojnog programa, te saradnju sa sadašnjim i budućim malim uzgajivačima i zajedničkoj primjeni selekcionih mjera u uzgoju", smatra Žiga.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!