06.04.2017. / 19:48h Kultura - Srebrenica

Predstavljena knjiga autora Senaida Hadžića "BiH u vrijeme pojave (veliko)nacionalnih ideja"

Predstavljena knjiga autora Senaida Hadžića
Knjiga "Bosna i Hercegovina u vrijeme pojave (veliko)nacionalnih ideja" autora Senaida Hadžića, vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, predstavljena je danas u Kulturnom centru u Srebrenici.

Autor Hadžić je kazao da se ne smije dopustiti da padne u zaborav ono što se desilo u Srebrenici. 
 
- Knjiga govori o prvoj polovini 19 stoljeća, prati začetke evolucije tih velikonacionalnih ideja sa istočne i zapadne strane te prati to vrijeme kada su takve ideje bile pretočene u velikodržavne projekte, pitanja koja su aktuelna i danas. Uz to, knjiga prati dešavanja na prostoru bosanskog ejaleta, razno mimoilaženje bosanski prvaka u Bosni i na prostoru Hercegovine i to je odraz i ovog stanja države i prostora u kojem mi danas živimo – izjavio je za Fenu Hadžić.
 
Ujedno, studenti četvrte godine Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsjeka za historiju, danas su posjetili memorijalne komplekse "Veljaci" Bratunac i "Potočari" Srebrenica. Pored navedenog, posjetili su Zavičajni Muzej i kapelu sv. Marije u Srebrenici, gdje su upriličeni historijski časovi.
 
Stručna ekskurzija studenata realizira se već dvanaestu godinu, a njima su se priključili i učenici gimnazije "Ismet Mujezinović" iz Tuzle, učenici osnovnih škola "Tinja" i "Podorašje" iz okoline Tuzle i Srebrenika, kao i "Vladislav Skarić" iz Sarajeva (Edukativni centar "Nova Kasaba").
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!