Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


02.04.2017. / 22:40h Intervjui - Milica Marković za Vijesti.ba

Usvajanje akciza nije politički obračun sa SzP, SNSD insistira na tome da svako radi svoj posao

Usvajanje akciza nije politički obračun sa SzP, SNSD insistira na tome da svako radi svoj posao
SNSD će 5. aprila sigurno biti u zgradi Paramenta BiH, a da li ćemo uću u salu, učestvovati u raspravi o povećanju akciza na gorivo i konačno glasati za pomenuti zakon, opredijelićemo se na sjednici Kluba, koja će biti održana prije sjednice Predstavničkog doma, kaže poslanik SNSD-a Milica Marković u razgovoru za Vijesti.ba.

SNSD insistira samo na jednoj činjenici, tačnije da svako radi svoj dio posla, za koji je preuzeo odgovornost. SNSD je preuzeo odgovornost za vlast u RS, mi na tome intenzivno i potpuno odgovorno radimo, te nosimo tu odgovornost, za razliku od Saveza za promjene, koji je preuzeo vlast na nivou BiH, ističe Marković.

VIJESTI.BA: Na hitnoj sjednici 5. aprila Predstavnički dom Parlamenta BiH razmatraće po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH. Mnogi tvrde da povećanje akciza zavisi od stava SNSD-ovih poslanika. Imate li konačan stav u vezi sa ovim pitanjem i hoće li uopšte SNSD učestvovati na ovoj sjednici? 
 
MARKOVIĆ: SNSD će 5. aprila sigurno biti u zgradi Paramenta BiH, a da li ćemo uću u salu, učestvovati u raspravi i konačno glasati za pomenuti zakon, opredijelićemo se na sjednici Kluba, koja će biti održana prije sjednice Predstavničkog doma.
 
Do danas je poznato da je stav predsjednika Milorada Dodika, ali i potpredsjednika Nikole Špirića da SNSD ne treba i vjerovatno neće učestvovati u usvajanju izmjena Zakona o akcizama, te da je njegovo izglasavanje prevashodno obaveza vladajuće strukture na nivou BiH u kojoj učestvuje i Savez za promjene, prije svega SDS. SNSD je tu opozicija i naša obaveza nije da moramo glasati. 
 
VIJESTI.BA: Možemo li iz ovog Vašeg odgovora iščitati poruku kojem rješenju su SNSD-ovi poslanici biliži - da nećete glasati za predloženo zakonsko rješenje?
 
MARKOVIĆ: Ne može se tako tumačiti, jer su pred nama još dva dana. Sigurno će se u ponedjeljak i utorak voditi intnezivne konsultacije o tome u rukovodstvu partije. Samo sam podsjetila na izjave predsjednika Dodika i potpredsjednika Špirića.
 
Međutim, postoji još jedna bitna okolnost. Naime, premijerka RS Željka Cvijanović učestvovala je na sjednici Fiskalnog vijeća BiH, kada se utvrđivala potvrda za donošenjem takvih zakona. Ona je nakon završetka te sjednice kazala da je sada na Parlamentu BiH da usvoji ove zakone. Međutim, ona nije rekla da će SNSD učestvovati u tome, nego je mislila na parlamentarnu većinu na nivou BiH, odnosno partije koje je čine, a to je ispred RS Savez za promjene. To se od njih očekuje i to je prevashodno njihova obaveza.
 
VIJESTI.BA: Iz Delegacije EU naglašavaju da je predloženo povećanje akciza na gorivo važan element reformske agende, koja je važan dio evropskog puta BiH. Upozoravaju takođe da su bez realizovanja ove mjere upitna sredstva iz EU, ali i evropski put BiH, kao i zaduživanje kod MMF-a, EBRD-a, te ostalih institucija.
 
MARKOVIĆ: Vjerujem da je to tako, te da se situacija može iskomplikovati ukoliko ovi zakoni  ne budu usvojeni. Međutim, SNSD insistira samo na jednoj činjenici, tačnije da svako radi svoj dio posla, za koji je preuzeo odgovornost. SNSD je preuzeo odgovornost za vlast u RS, mi na tome intenzivno i potpuno odgovorno radimo, te nosimo tu odgovornost, za razliku od Saveza za promjene, koji je preuzeo vlast na nivou BiH.
 
No, kada dođe od ovako delikatnih i prilično teških pitanja, Savez za promjene pokušava da se izvuče iz toga, te da odgovornost, koju bi trebalo da nose i stoje iza nje, prenesu na nekog drugog. Oni bi sada da SNSD glasa za ove zakone, da se oni izvuku, ali da i dalje budu vlast u Sarajevu. To tako neće moći.
 
Kada smo 2015. godine govorili da je SNSD taj koji je dobio povjerenje građana na izborima 2014. u RS i kada smo pokazali spremnost da preuzmemo odgovornost u Sarajevu, Savez za promjene rekao je da su oni ti koji će predstavljati RS. Pa neka sad rješavaju probleme! Biti na vlast ne znači samo koristiti benefite od vlasti, nego znači i suočavati se sa teškim i odgovornim pitanjima, kao što je ovo.
 
VIJESTI.BA: S druge strane, iz Saveza za promjene smatraju da ovo pitanje treba da riješe poslanici SNSD-a u Parlamentu BiH. Napominju da je premijerka Cvijanović učestvovala u pregovorima sa MMF-om, a usvajanje povećanja akciza uslov je ove finansijske institucije za novu tranšu od 155 miliona KM.  Shvatate li ovo kao prebacivanje odgovornosti na SNSD?
 
MARKOVIĆ: Ove navode shvatam kao izvlačenje iz odgovornosti, koji Savez za promjene de facto ima, jer je i dalje vlast u Sarajevu. To govori o njihovoj nesposobnošću da se suoče sa odgovornošću, koju treba da nose. SNSD je nakon izbora 2014. govorio da vlast na nivou BiH i entiteta treba da bude kompatibilna, dakle da je čine iste partije, Savez za promjene je tvrdio da to nema veze, da će oni biti vlast u Sarajevu, te da će raditi svoj dio posla, a SNSD da radi svoj dio posla u RS.
 
Sada je došao taj trenutak – Vlada RS uradila je svoj dio posla, a sada je red da Savez za promjene uradi svoj dio posla 5. aprila. Neka izglasaju te zakone i onda će se moći smatrati kao odgovoran činilac u vlasti na nivou BiH. No, mislim da oni nemaju taj kapacitet, te nisu u stanju da nose tu odgovornost. Vidjećemo kako će se stvari konačno riješiti u srijedu, 5. aprila.
 
VIJESTI.BA: Svjedoci smo međusobnog prebacivanja odgovornosti. Je li se usvajanje predloženog povećanja akciza zapravo pretvorilo u politički obračun SNSD-a i Saveza za promjene?
 
MARKOVIĆ: Ne radi se o političkom obračunu i ne postoji nikakva zabluda u vezi s tim. Konkretno, riječ je o izričitom zahtjevu SNSD-a da svako radi svoj dio posla koji je preuzeo i za koji nosi odgovornost. SNSD nosi odgovornost za ono što radi u Vladi RS i u RS, a Savez za promjene treba isto tako da se ponaša na nivou BiH, gdje je vlast i gdje je preuzeo odgovornost.
 
Ako se budemo tako ponašali, onda neće biti nikakvih problema. Mi od Saveza za promjene ne tražimo da sa nama podijeli odgovornost ili da nam pomaže kada su u pitanju neke teške odluke koje donosi Vlada RS, a iza kojih stoji SNSD. Neka se Savez za promjene, ako ima kapacitet kao što ima SNSD, ponaša u Sarajevu prema istom tom modelu. Onda ćemo svi raditi svoj dio posla i snositi odgovornost za to.
 
No, velika razlika između SNSD-a i Saveza za promjene leži u tome što mi kada preuzmemo odgovornost, nosimo je do kraja i stojimo iza nje, a Savez za promjene to nije u stanju, pa se pokušava izvući na svaki mogući način, ali da i dalje zadrže fotelje u Savjetu ministara BiH i pozicije na kojima se nalaze.  
 
VIJESTI.BA: Tokom razgovora, često pominjete odgovornost. Većina stranaka koja učestvuje u Parlamentu BiH mišljenja je da upravo SNSD nije odgovoran, jer ne učestvuje u radu oba doma Parlamenta.
 
MARKOVIĆ: Svi oni koji tako komentarišu zapravo se služe raznim floskulama. Njima očigledno nedostaje to što SNSD-a nema u nekim bitnim situacijama. Partijama iz Saveza za promjene mi nedostajemo onda kada treba da se ponese odgovornost, odnosno da se odgovornost podijeli sa nama. Nisu o tome mislili 2015. kada su ulazili u vlast, nego su mislili da je dovoljno samo da oni budu u vlasti bez SNSD-a. Sada se pokazalo da ne mogu bez SNSD-a, jer se boje odgovornosti.
 
Što se tiče partija iz FBiH, njima je krivo što SNSD pokreće određena politička pitanja, tipa Šefika Džaferovića, Suda i Tužilaštva BiH, Ustavnog suda, ponašanja Bakira Izetbegovića. Oni ne vole da čuju tu priču, a nju u Parlamentu BiH potencira samo SNSD, kao opozicija. Savez za promjene o tome ćuti, a strankama iz FBiH to odgovara, ali im ne odgovara SNSD-ova glasna i jasna priča.
 
To su razlozi zbog kojih oni nas optužuju. Ne mogu nam osporiti da je SNSD odlučio da bude opozicija i to ćemo biti do 2018. godine, kao i da imamo jasne političke stavove, koje manifestujemo, o kojima govorimo i za koje ćemo se boriti i dalje.
 
Razgovarala: Nevena Ćosić
 
(Vijesti.ba)