11°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

28.03.2017 / 12:07 Politika - Evropski pokret i članice država regiona

Očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu zahtjeva puno učešće Evropske unije

Očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu zahtjeva puno učešće Evropske unije
Ilustracija / Vijesti.ba
Zaoštrena retorika, mogućnost sukoba u zemljama zapadnog Balkana ugrožavaju, ne samo odnose u regionu, već i proces evropskih integracija mnogih (potencijalnih) zemalja kandidata, navodi se u zajedničkom saopćenju Evropskog pokreta Internacional i članica država regiona.

Perspektiva članstva u Evropskoj uniji, kako se dodaje, skoro je dvadeset godina predstavljala podsticaj za reforme u zemljama zapadnog Balkana. Međutim, politika proširenja naglo je pala na listi prioriteta EU, usljed brojnih unutrašnjih i spoljnih izazova s kojima se EU suočava, poput promjena u geopolitičkom okruženju i potrebe da se redefinira kao Unija 27 država članica.

U saopćenju se dodaje da se pogoršanje odnosa EU i Rusije ogleda i u dinamici odnosa na zapadnom Balkanu. Također, upadljivo nedostaju pozitivan narativ i zamajac politici proširenja, uprkos razvoju i dostignućima pojedinih zemalja u procesu pristupanja.

Podsjećaju da primjeri iz posljednjih talasa proširenja potvrđuju da je proces pristupanja imao ogroman uticaj na reforme i ekonomski razvoj u tim zemljama.

 - U zemljama zapadnog Balkana perspektiva ulaska u EU bila je ključna poluga za krhke demokratske sisteme da nastave proces reformi, demokratizaciju i uspostavljanje vladavine prava. To također znači da zemlje zapadnog Balkana treba da postanu članice EU, nakon što ispune kriterije za članstvo, svaka za sebe i prema zaslugama - navodi se u saopćenju.  

Od suštinskog značaja za njihovu tranformaciju, kako se dodaje, jeste prihvatanje evropskih vrijednosti poput mira, demokratije, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskih prava - koje su, nažalost, na iskušenju i u samoj EU, što umanjuje njen kredibilitet.

Evropski pokret je izrazio sve veću zabrinutost zbog osjetljive situacije na zapadnom Balkanu.

 - Postoji realna opasnost da region bude dublje uvučen u geopolitičku igru moći, te da manipuliranje historijskim sporenjima izazove nove sukobe. Postoji istinska odgovornost lidera regiona da održe mir i stabilnost, kao preduvjet za demokratski razvoj i prosperitet. To nisu samo prazne riječi već, kao što Balkan već vrlo dobro zna, jedina alternativa koja je korisna za sve građane u ovom dijelu Evrope - stoji u saopćenju.

Naglašeno je da regionalni sastanci i dijalozi o spornim pitanjima moraju biti češći, konstruktivniji i inkluzivniji.

 - EU treba da posveti punu pažnju razvoju u regionu, da podrži demokratski i ekonomski razvoj i poziva na oprez i uzdržanost svoje zapadnobalkanske partnere. U isto vrijeme, Evropska unija treba da uključi politiku proširenja u sva strateška razmišljanja o zajedničkoj budućnosti EU, kao i da preispita i poboljša raspoložive instrumente, uključujući i podršku izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva za uspješan proces proširenja zasnovan na navedenim principima. EU bi trebalo da se angažira i sa svakom zemljom pojedinačno, kako bi utvrdila šta može da ponudi u smislu pomirenja i podrške, koristeći kredibilniju politiku proširenja kao podsticaj, gdje je to moguće - dodaje se u saopćenju.

Također je veoma  važno da svi akteri, od političkog vrha do građana, rade na izgradnji sigurnog demokratskog prostora gde svi građani mogu slobodno da diskutiraju, gde funkcionalne institucije donose demokratske odluke, a sprovode ih odgovorne vlade.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo